Furnizarea de gaze naturale catre gospodariile din Ungaria ar putea fi restrictionata

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 13:20
1236 citiri
Furnizarea de gaze naturale catre gospodariile din Ungaria ar putea fi restrictionata

Ungaria nu poate garanta furnizarea de gaze naturale catre gospodarii pentru mai mult de cateva saptamani, in cazul in care disputa dintre Ucraina si Rusia nu va lua sfarsit, a declarat directorul executiv al companiei petroliere MOL, Zsolt Hernadi, potrivit Portfolio.hu. Guvernul a pus la dispozitie 500 milioane metri cubi de gaze naturale din rezervele strategice, a anuntat miercuri postul de radio InfoRadio.


Directorul executiv al companiei de transport al gazelor, FGSZ, Ianos Zsuga, a declarat ca accesul la rezervele strategice asigura inca 3,6 milioane metri cubi de gaze naturale.


In cazul in care furnizarea de gaze naturale prin Ucraina nu va reincepe, iar temperaturile se vor mentine scazute, consumul gospodariilor va trebui limitat, in urmatoarele patru-cinci saptamani, spun expertii.


Ungaria consuma zilnic aproximativ 68 milioane metri cubi. Compania a estimat consumul actual la 64 milioane metri cubi, in contextul in care furnizarea de gaze naturale consumatorilor industriali a fost restrictionata.


Depozitele subterane de gaze ar putea furniza cel mult 51 milioane metri cubi de gaze/zi, in timp ce grupul MOL produce 9 milioane metri cubi/zi.


Hernadi a subliniat ca din cauza limitarilor tehnice, din rezervele strategice pot fi extrase cel mult 4 milioane metri cubi de gaze naturale/zi.


Ministrul ungar al energiei, Csaba Molnar, a anuntat ca intentioneaza sa foloseasca o treime din volumul rezervelor strategice care poate fi introdus in sistem in decurs de o zi.


Anterior, Guvernul anuntase ca va folosi 52 de milioane de metri cubi de gaz pe zi din rezervele comerciale si 3,6 milioane de metri cubi din rezervele strategice.


Ministrul energiei a adaugat ca Ungaria se asteapta sa primeasca patru milioane de metri cubi de gaz natural prin intermediul Austriei.


Mare consumatoare de gaz (14,2 miliarde de metri cubi pe an, potrivit Agentiei Europene pentru Energie), Ungaria a limitat consumul intreprinderilor. Rezervele sale se ridica la 3,5 miliarde de metri cubi.


Rusia a intrerupt joi aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, dupa ce partile nu au reusit sa se puna de acord asupra pretului de livrare a gazului in 2009 si asupra unor datorii, ceea ce a provocat temeri in Europa ca s-ar putea repeta scenariul din 2006, cand un conflict similar a dus la o perturbare a aprovizionarii clientilor europeni in plina iarna. Duminica, Gazprom a cerut Ucrainei sa plateasca 450 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, dupa ce Kievul refuzase oferta de 250 de dolari.