Gazprom a cerut Ucrainei despagubiri de 530 mil. dolari

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 10:09
1061 citiri
Gazprom a cerut Ucrainei despagubiri de 530 mil. dolari

Gazprom, care detine monopolul exporturilor de gaze naturale rusesti, a cerut Ucrainei despagubiri de 530 milioane dolari pentru ca a importat o cantitate mai redusa de gaze decat cea prevazuta intr-un contract incheiat de cele doua parti, potrivit publicatiei Kommersant, preluata de Ria Novosti.

Gazprom a trimis saptamana trecuta o notificare oficiala companiei de stat ucrainene Naftogaz, potrivit unor surse din cadrul grupului rus, relateaza Mediafax.

Cererea survine dupa ce atat Gazprom, cat si premierul rus, Vladimir Putin, au declarat luna trecuta ca nu vor cere Ucrainei despagubiri pentru volumul scazut al importurilor de gaze naturale.

Suma solicitata se refera la tranzactiile din luna martie, cand Ucraina era obligata prin contract sa cumpere doua miliarde de metri cubi de gaze, dar a importat numai 900 milioane metri cubi.

Termenii contractului care reglementeaza tranzactiile cu gaze dintre Rusia si Ucraina prevad ca furnizorul are dreptul sa ceara despagubiri totalizand 150% din valoarea volumului de gaze neimportate in perioada octombrie 2008 - martie 2009 si 300% pentru tot restul anului.

In primul trimestru al acestui an, Ucraina a importat doar jumatate din volumul stabilit prin contract.

Intr-un discurs tinut pe 12 martie, Putin a asigurat ca Rusia nu va cere despagubiri Ucrainei. Peste aproape doua saptamani, premierul rus a criticat aspru o intelegere incheiata intre Ucraina si Uniunea Europeana, prin care UE s-a angajat sa se implice cu pana la cinci miliarde dolari in modernizarea retelei ucrainene de gaze naturale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dolari, #gazprom, #milioane, #ucraina , #stiri Gazprom