Gazprom a majorat cu o treime pretul gazelor naturale livrate Ucrainei

Marti, 01 Aprilie 2014, ora 12:45
3004 citiri
Gazprom a majorat cu o treime pretul gazelor naturale livrate Ucrainei

Grupul rus Gazprom a eliminat, marti, reducerea de pret acordata la finele anului trecut pentru gazele naturale livrate Ucrainei, a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, transmite Reuters.

In luna decembrie 2013, Rusia a convenit sa acorde Ucrainei un program de sprijin in valoare de 15 miliarde de dolari, precum si reducerea cu 33% (pana la 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi) a pretului gazelor naturale rusesti livrate Ucrainei, dupa ce autoritatile de la Kiev au refuzat sa semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeana.

Insa in luna februarie a acestui an tensiunile politice dintre Rusia si Ucraina au escaladat dupa ce presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, sustinut de Moscova, a fost inlaturat de la putere in urma unor proteste de strada care s-au soldat cu aproximativ 80 de morti.

"In conformitate cu contractul in vigoare cu privire la livrarile de gaze naturale, in al doilea trimestru al acestui an pretul gazelor naturale livrate Ucrainei va fi de 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi", a declarat Alexei Miller, precizand ca discountul acordat in luna decembrie nu mai este valabil.

Acordul convenit in luna decembrie prevedea ca pretul gazelor naturale poate fi revizuit trimestrial, in perioada cuprinsa intre zilele de 5 si 10 ale primei luni din noul trimestru.

#Gazprom gaze Europa, #pret gaze Gazprom Ucraina, #gaze naturale ucraina , #stiri Gazprom