Gazprom a micsorat productia de gaz pentru prima data in zece ani

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 11:06
1144 citiri
Gazprom a micsorat productia de gaz pentru prima data in zece ani

Scaderea consumului de gaze naturale a constrans Gazprom, monopolul rusesc al gazului, sa coboare productia a doua luna consecutiv, pentru prima data in ultimii zece ani.

Expertii estimeaza ca o reducere cu 10% a extractiei celei mai mari companii de gaze naturale din lume ar putea insemna o diminuare cu 0,3-0,5% a produsului intern brut (PIB) al Rusiei.

Potrivit datelor operationale, extractia zilnica a Gazprom a scazut la jumatatea lui februarie cu 13,3%, comparativ cu 2008. Per ansamblu, in Rusia extractia a scazut cu 9,9%.

Productia Gazprom se diminuase cu 13,7% in ianuarie, dar motivul principal il reprezentase la momentul respectiv conflictul gazului cu Ucraina.

In prezent, reprezentantii monopolului rusesc acuza scaderea cererii, in contextul in care criza isi face resimtite efectele, observa analistul Pavel Sorokin de la casa de brokeraj UniCredit Aton.

Gazprom a avertizat ca volumul total al extractiei din 2009 ar putea fi de 510 miliarde metri cubi, potrivit expertilor de la UniCredit Aton, la sfarsitul unei reuniuni din februarie cu reprezentanti ai Gazprom.

Cuantumul reprezinta o scadere cu 7%, comparativ cu 2008. Analistii de la Citi au anuntat, pe de alta parte, un volum de 520 miliarde metri cubi. Reprezentantii Gazprom, insa, au dezmintit aceste cifre, mai scrie RIA Novosti. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaz, #gazprom, #micsorare, #pib, #productie, #rusia , #stiri Gazprom