Gazprom a pierdut 2 miliarde dolari in razboiul gazului

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 10:09
1354 citiri
Gazprom a pierdut 2 miliarde dolari in razboiul gazului

Gazprom a pierdut 2 miliarde de dolari in recenta disputa a gazului cu Ucraina. "Avem dreptul sa cerem o compensatie in intregime din partea Ucrainei, deoarece am pierdut peste 2 miliarde de dolari in timpul primelor saptamani din ianuarie", arata vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Russia Today .

Medvedev a aratat ca unul dintre clientii Gazprom din Europa, anume Bulgaria, va cere compensatii pentru oprirea livrarilor de gaz. Oficialul rus a declarat ca Ucraina este pe deplin responsabila pentru aceste intreruperi.
Vineri, Bulgaria estima pagubele la 250 milioane de euro (circa 324 milioane dolari) si a cerut compensatii de la Gazprom. Medvedev a declarat la Sofia ca Gazprom ar putea livra volumul de gaz prevazut in contract la un pret redus, in loc sa plateasca compensatii.
Rusia si Ucraina au semnat, prin premierii Vladimir Putin si Iulia Timosenko, si sefii Gazprom si Natogaz, o intelegere de reluare a livrarilor de gaz, pe 19 ianuarie.
Totusi, consilierul pe probleme de energie a presedintelui Viktor Iuscenko a declarat ca Ucraina s-ar putea retrage din aceasta intelegere.
"Acordul dintre Naftogaz si Gazprom ar putea fi rupt daca se descopera ca a fost semnat sub presiune", a precizat Bohdan Sokolovski , citat de biroul de presa al presedintiei de la Kiev.
Sokolovski a aratat ca acum se studiaza documentul de catre consilierii prezidentiali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Gazprom, #compensatii, #Ucraina, #gaz, #Medvedev, #Sokolovski, #milioane, #pentru , #stiri Gazprom