Gazprom acorda Bulgariei o reducere de pret, in urma crizei gazului, dar nu si despagubiri

Vineri, 23 Ianuarie 2009, ora 09:49
1714 citiri
Gazprom acorda Bulgariei o reducere de pret, in urma crizei gazului, dar nu si despagubiri

Sistarea livrarilor de gaz rusesc catre Bulgaria timp de doua saptamani va fi compensata prin livrari la pret redus, dar Gazprom nu va acorda despagubiri, a anuntat joi vicepresedintele grupului rus, Aleksandr Medvedev. "Gazprom isi va indeplini obligatiile contractuale (fata de compania nationala bulgara - n.red.) Bulgargaz, oferind o reduce de pret  pentru volumele de gaz nelivrate", a declarat el pentru televiziunea nationala bulgara, cu o zi inainte de o vizita la Sofia.


Compania nu va plati despagubiri pentru tarile afectate de criza gazului (...). Aceste cereri vor trebui adresate Ucrainei , care a inchis gazoductele", a subliniat el.


Contractul dintre Gazprom si Bulgargaz nu este public, dar, potrivit saptamanalului economic Capital, prevede o reducere de pret de 8% pentru volumul care nu este livrat la timp. Intrebat despre acest punct, Medvedev a raspuns: "Nu sunteti departe de adevar".


Luand in calcul aceasta valoare si un pret de 440 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, reducerea s-ar ridica la circa 4,3 milioane de dolari, pentru 123,8 milioane de metri cubi care nu au fost livrati Bulgariei in intervalul 6-20 ianuarie, potrivit unui calcul AFP.


Guvernul a estimat la cel putin 169 de milioane de leva (86,4 milioane de euro) pierderile directe legate de criza gazului suferite de economia tarii, unde peste 350 de companii au trebuit sa isi limiteze consumul de gaz, iar 44 sa isi opreasca in totalitate productia.


Medvedev a precizat ca Gazprom vrea sa participe la construirea unui al doilea depozit de gaz in Bulgaria. Sofia, care depinde in proportie de 92% de gazul rusesc, incearca sa accelereze procesul de diversificare a surselor sale de aprovizionare, prin proiectul de gazoduct european Nabucco .