Gazprom acuza: UE discrimineaza South Stream

Joi, 25 Iunie 2009, ora 12:39
1380 citiri
Gazprom acuza: UE discrimineaza South Stream

Uniunea Europeana discrimineaza proiectele energetice sustinute de Rusia in favoarea Nabucco, a declarat joi seful departamentului pentru comert exterior al Gazprom, citat de Reuters, precizeaza NewsIn.

"Daca ne uitam la modul cum sunt tratate proiectele care au legatura cu Rusia prin comparatie cu acelea europene, ne amintim de faimoasa carte a lui George Orwell care spune ca toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decat altele", a declarat Stanislav Tigankov intr-o conferinta de presa.

"Nabucco primeste aprobari peste tot, in timp ce proiectele noastre de transport de gaz, South Stream si Nord Stream se confrunta constant cu obstacole", a spus oficialul Gazprom.

South Stream va trece pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, unde se va imparti intr-o aripa Nord-Vest spre Austria si una sudica, spre Grecia si Italia.

Proiectul este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european care va lega Marea Caspica de Austria, tranzitand Turcia, pentru a reduce dependenta Europei de gazul rusesc.

Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria, si va ajunge pana in apropiere de Baumgarten - avand o lungime totala de 3.300 km.

In prezent, actionarii consortiului Nabucco sunt OMV, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS si RWE.

Capacitatea planificata pentru etapa finala de dezvoltare este de 31 miliarde metri cubi.

Investitiile totale sunt estimate, in prezent, 7,9 miliarde euro.

#gazprom, #UE, #south, #stream, #rusia, #nabucco , #stiri Gazprom