Gazprom ameninta cu sistarea alimentarii Ucrainei: Sunt "intolerabile" restantele acumulate

Joi, 24 Aprilie 2014, ora 09:06
1187 citiri
Gazprom ameninta cu sistarea alimentarii Ucrainei: Sunt "intolerabile" restantele acumulate

Restantele acumulate de Ucraina la plata gazelor naturale importate din Rusia sunt "intolerabile", avertizeaza Aleksandr Medvedev, presedintele Gazprom Export si vicepresedinte al Gazprom, subliniind ca datoriile vor atinge 3,5 miliarde de dolari (2,5 mld euro) in mai.

"Aceasta situatie, dupa cum a spus presedintele Vladimir Putin, este intolerabila; Ucraina nu a mai facut plati din ianuarie", a declarat Aleksandr Medvedev, citat de AFP.

"Nu am intrerupt gazele si nu avem intentia de a face acest lucru. Dar, data fiind situatia, ne rezervam dreptul de a impune Ucrainei un sistem de plata in avans si vor avea gazul pe care il platesc in avans", a subliniat vicepresedintele Gazprom, explicand ca aceasta clauza figureaza in contractul cu Kievul.

"Vom continua sa livram gazul necesar clientilor europeni", a dat asigurari Aleksandr Medvedev.

Saptamana trecuta, presedintele rus, Vladimir Putin, a acordat Ucrainei termenul de o luna pentru a rezolva problema platilor.

"Pe 16 mai, ii vom informa pe partenerii nostri ucraineni ca introducem sistemul de plata in avans. Vor putea plati pana la 1 iunie gazul pe care il doresc pe luna iunie", a explicat Aleksandr Medvedev.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#oprire alimentare Gazprom, #plata gaze naturale Ucraina, #import gaze rusia , #stiri Gazprom