Gazprom ar putea amenda Naftogaz cu peste un miliard de dolari

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 14:07
1417 citiri
Gazprom ar putea amenda Naftogaz cu peste un miliard de dolari

Compania Gazprom a amenintat cu sanctiuni financiare dure societatea ucraineana Naftogaz, care a cumparat intre ianuarie si martie de doua ori mai putin gaz rusesc decat prevedea contractul, au anuntat joi autoritatile ucrainene, relateaza AFP.

Intr-o scrisoare trimisa la inceputul lunii aprilie la Naftogaz, Gazprom "subliniaza ca Ucraina nu a folosit volumul de gaz prevazut, ceea ce, conform contractului, permite impunerea de sanctiuni" societatii ucrainene, a spus un responsabil al presedintiei de la Kiev, Bogdan Sokolovski.

Amenda ar putea depasi un miliard de dolari, a spus o sursa din guvernul ucrainean.

Kievul trebuia sa cumpere cinci miliare metri cubi de gaz rusesc in primele trei luni ale anului, dar a cumparat doar 2,5 miliarde metri cubi, a declarat purtatorul de cuvant al Naftogaz, Valentin Zemlianski. Contractul ruso-ucrainean obliga Naftogaz sa plateasca cel putin 80% din volumul prevazut, chiar si in cazul in care consumul real este sub acest nivel, a explicat el.

Ucraina, unde consumul de gaz a scazut in urma crizei economice, a propus "in scris companiei Gazprom, in februarie, reducerea cantitatii minime de livrari", a spus Zemlianski, care a precizat ca, pana acum, compania rusa nu a prezentat "nicio reclamatie oficiala" pe acest subiect.

"Facturile prezentate de partea rusa pentru primele trei luni ale anului nu vizeaza decat vomul real consumat, asta inseamna ca ea este in principiu de acord cu propunerea noastra", a asigurat purtatorul de cuvant.

In ianuarie, conflictul gazului dintre cele doua state a provocat suspendarea livrarilor de gaz rusesc catre Ucraina timp de peste doua saptamani, criza afectand numeroase tari europene.

#gazprom, #naftogaz, #miliard, #sanctiuni, #gaz, #financiar , #stiri Gazprom