Gazprom ar putea primi in septembrie 7 noi licente de exploatare pentru zacaminte de gaz

Luni, 08 Septembrie 2008, ora 09:50
1311 citiri
Gazprom ar putea primi in septembrie 7 noi licente de exploatare pentru zacaminte de gaz

Gazprom vrea sa obtina licente pentru dezvoltarea a sapte zacaminte strategice de gaze naturale din Rusia pana la sfarsitul lui septembrie, a declarat, duminica, vicepresedintele consiliului director al Gazprom, Alexandr Ananenkov, citat de RIA Novosti. Gazprom a obtinut deja, in 2 septembrie, licente pentru exploatarea zacamintelor de la Ciaianda, Kirinskoie si Semakovskoie, dintr-o lista de 10 campuri ce fusesera transferate fara licitatie companiei.


"Celelalte sapte licente au fost deja semnate de catre agentie, vor fi semnate in curand si de reprezentantii Gazprom si vor fi inregistrate in septembrie", a spus Ananenkov, la Forumul Economic din Iakutia.


Guvernul rus a comandat la mijlocul lui aprilie transferul fara licitatie la Gazprom al celui mai mare zacamant de petrol si de gaze din Rusia, campul Ciaianda din Iakutia.


In iulie, guvernul rus a transferat Gazprom, tot fara licitatie, inca noua campuri federale de gaze naturale, la indicatiile fostului premier rus, Viktor Zubkov.


Gazprom va plati cel putin 340 de milioane de dolari pentru licenta de dezvoltare a zacamintelor de la Ciaianda, unde exista rezerve certe de 1.240 miliarde metri cubi de gaze naturale si aproximativ 370 de milioane de barili de petrol, si va incepe exploatarea zacamintelor chiar in acest an.


Ananenkov a spus, de asemenea, ca Gazprom si-a revizuit in crestere cu 15% investitiile planificate pentru 2009, de la 850 miliarde ruble (34 miliarde dolari) in 2008, la 1.000 de miliarde de ruble (40 miliarde dolari).


Jumatate din investitiile din 2008 vor fi alocate pentru cheltuieli de capital, a adaugat oficialul Gazprom.