Gazprom ar putea semna saptamana viitoare noi contracte energetice cu Azerbaijanul

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 12:33
865 citiri
Gazprom ar putea semna saptamana viitoare noi contracte energetice cu Azerbaijanul

Monopolul rusesc al gazelor naturale Gazprom se asteapta sa semneze noi contracte importante cu Azerbaijan in cursul saptamanii viitoare, a declarat directorul executiv al grupului, Alexei Miller, cu ocazia unei intruniri a actionarilor, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Presedintele rus Dmitri Medvedev va efectua o vizita in Azerbaijan in cursul saptamanii viitoare si ar putea discuta cu lideri azeri despre semnarea unui contract de livrare de gaze naturale ce ar alimenta conductele rusesti in locul celor detinute de rivalii europeni.

Analistii sunt de parere ca gazele naturale din Azerbaijan ar putea permite Europei sa justifice costurile de constructie ale conductei Nabucco, ce se ridica la 11 miliarde dolari.

Azerbaijanul are deja contracte de livrare de gaze cu Turcia, privind o cantitate de aproximativ opt miliarde metri cubi, si vrea sa dubleze productia pana in 2050.

Chiar daca Gazprom a declarat ca nu vede conducta europeana ca pe un proiect rival, a accelerat eforturile de a il intrece prin intermediul proiectului sau din sudul Europei, South Stream, pe care il construieste impreuna cu grupul italian Eni.

Multi politicieni europeni si-au exprimat ingrijorarile legate de faptul ca proiecte precum South Stream vor spori dependenta continentului de Rusia, care livreaza deja un sfert din consumul european de gaze naturale.

"Nevoia Europei pentru diversificare este de inteles, insa nu ar trebui sa devina un fetis", a declarat Miller.

Acesta a adaugat ca aceasta goana pentru diversificare ar putea duce la un rezultat negativ. "Diversificare va exista, insa nu si multa stabilitate si incredere", incheiat Miller. 

#actionari, # Gazprom, # contracte, # gaze , #stiri Gazprom