Gazprom are nevoie de Romania pentru South Stream

Vineri, 22 Mai 2009, ora 08:46
1780 citiri
Gazprom are nevoie de Romania pentru South Stream

Cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, a solicitat Romaniei acordul pentru furnizarea unor date tehnice in vederea construirii conductei South Stream, iar Ministerul roman al Economiei i-l va acorda, potrivit unui comunicat emis joi de minister, conform NewsIn.

Autoritatile romane au mai discutat joi la Moscova cu reprezentantii Gazprom despre problema importului direct de gaze naturale, iar Gazprom se va implica in realizarea studiului privind depozitul de gaze de la Roman-Margineni, a declarat joi ministrul Economiei Adriean Videanu agentiei NewsIn.

"Am reluat proiectele de colaborare intre Romgaz si Gazprom, privind importul direct de gaze, dezvoltarea capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei, precum si dezvoltarea retelei de tranzit a gazelor.

De asemenea, am vorbit si despre implicarea Gazprom in proiecte privind termocentralele din Romania. Le-am vorbit de faptul ca Romania are termocentrale pe gaze cu o putere instalata de 3.000 MW. Impreuna cu Gazprom, vom dezvolta proiecte in privinta termocentralelor", a declarat joi agentiei NewsIn ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, depozitul de gaze Roman-Margineni poate fi un proiect win-win pentru ambele parti. In acest context, reprezentantii Romgaz au prezentat un proiect de memorandum pentru aceasta colaborare, urmand ca partea rusa sa analizeze documentul.

"Gazprom va participa la realizarea studiului pentru acest depozit de gaze, prin institutele lor de specialitate", a mai afirmat Videanu.

Acesta a subliniat ca, in viitor, vor urma si alte intalniri ale reprezentantilor Gazprom cu autoritatile romane, fie la Moscova, fie la Bucuresti, urmand sa fie elaborat un program in acest sens.

"Totodata, avand in vedere ca in anul 2011 vor expira actualele contracte de furnizare a gazelor naturale rusesti in Romania, a avut loc si o discutie de principiu referitoare la necesitatea demararii negocierilor pe aceasta tema in perioada urmatoare", au mai spus reprezentantii ministerului.

De asemenea, potrivit datelor transmise de Romgaz agentiei NewsIn, la inceputul lunii martie, producator national de gaze incearca sa coopteze proiectantul de specialitate al Gazprom in definirea unor faze ale studiului de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni, pentru a face proiectul mai atractiv pentru investitori.

"Mentionam ca am incercat, impreuna si de comun acord cu Petrostar Ploiesti, sa cooptam ca si colaborator in definirea unor faze ale studiului si proiectantul de specialitate al Gazprom, tocmai pentru a conferi studiului o mai mare atractibilitate din punct de vedere investitional.

Nu ascundem ca am sperat prin aceast demers sa incheiem un parteneriat cu cel mai mare furnizor de gaze al momentului si sa utilizam poate impreuna potentialul unui depozit de asemenea dimensiuni, care ar putea aduce beneficii ambelor parti", potrivit datelor transmise atunci de reprezentantii Romgaz.

Reprezentantii Romgaz estimeaza de asemenea ca investitiile pentru acest depozit de gaze s-ar putea ridica la 500 milioane euro, iar capacitate de stocare ar putea ajunge la 2 miliarde metri cubi gaze.

In cadrul vizitei intreprinse in Federatia Rusa in perioada 20-21 mai, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a avut miercuri intalniri cu ministrul rus al Energiei, Serghei Smatko. Adriean Videanu i-a propus acestuia posibilitatea dezvoltarii comune a unor centrale electrice care sa functioneze pe gaze.

"Ministrul Adriean Videanu a abordat, in cadrul intrevederii cu ministrul Serghei Smatko, aspecte ale problematicii energetice romanesti, proiectele de reabilitare si modernizare a centralelor electrice, termoelectrice si hidroelectrice fiind de interes comun, avand in vedere ca majoritatea acestora functioneaza pe baza unor tehnologii rusesti", potrivit unui comunicat al ministerului roman al economiei.

Reprezentantii Gazprom, Romgaz si Transgaz au discutat si la Bucuresti, pe 29 octombrie 2008, despre posibila colaborare dintre gigantul rusesc si companiile romanesti pentru dezvoltarea capacitatilor de depozitare si de tranzit a gazelor pe teritoriul Romaniei si despre proiectul gazoductului South Stream.

Revenind la chestiunea South Stream, dupa transmiterea comunicatului de catre Ministerul Economiei, Agentia NewsIn l-a contactat pe ministrul Adriean Videanu, care a declarat ca solicitarea partii ruse in privinta acordarii de catre Romania a suportului tehnic pentru foraj in Marea Neagra in vederea construirii South Stream "nu inseamna in niciun caz invitarea Romaniei in acest proiect".

Ministrul Videanu a explicat, la solicitarea NewsIn, ca intelegerea convenita la Moscova cu reprezentantii Gazprom nu implica in niciun fel participarea Romaniei la gazoductul South Stream si nici renuntarea la "obiectivul principal al tarii noastre, care este in continuare conducta Nabucco".

Adriean Videanu precizeaza ca sensul comunicatului ME nu poate fi interpretat ca o invitatie adresata Romaniei la construirea si nici la tranzitarea South Stream.

"Probabil, ei au cerut Romaniei aceleasi detalii tehnice pe care le-au cerut si Turciei si Ucrainei, ca sa isi termine studiile in diverse variante", a spus Videanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conducta, #construirea, #gazprom, #south, #stream, #videanu , #stiri Gazprom