Gazprom asigura ca Europa nu va fi afectata de noile reduceri ale livrarilor catre Ucraina

Marti, 04 Martie 2008, ora 12:16
926 citiri
Gazprom asigura ca Europa nu va fi afectata de noile reduceri ale livrarilor catre Ucraina

Grupul rus Gazprom a dat asigurari marti ca livrarile de gaz rus catre Europa nu vor fi afectate de noile reduceri pe care le-a anuntat in cazul Ucrainei incepand de marti seara, transmite AFP. Gazprom a anuntat ca va reduce cu inca 25% livrarile de gaze furnizate Ucrainei incepand de marti de la ora 17.00 GMT (19.00, ora Romaniei), potrivit agentiilor ruse.


"In lipsa de progrese in negocieri (...), s-a luat decizia de a diminua livrarile de gaz pentru consumatorii din Ucraina cu inca 25% din volumul obisnuit incepand din 4 martie de la ora 20.00", potrivit unui comunicat al grupului.


"Exporturile vor continua la cotele obisnuite", a asigurat insa Gazprom, referindu-se la gazul care tranziteaza Ucraina catre Europa.


"Gazprom este pregatit sa continue negocierile" cu partea ucraineana, se mai arata in comunicat.


Gazprom redusese cu 25% livrarile de gaze catre Ucraina luni dimineata, la expirarea unui ultimatum privind solutionarea conflictului. Compania publica ucraineana Naftogaz sustinea insa inca de luni ca Gazprom furnizeaza cu 35% mai putin gaz decat de obicei.


Gazprom a acuzat marti Ucraina ca amana reluarea negocierilor cu privire la datoria sa catre grupul rus si ca impiedica observatorii sa verifice fluxul de gaz care ii tranziteaza teritoriul.


"Partea ucraineana nu a reluat negocierile. Seful Naftogaz Ukraina nu a venit la Moscova", a declarat marti purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov. "Cerem partii ucrainene sa faca eforturi pentru rezolvarea cat mai rapida a tuturor chestiunilor litigioase", a adaugat el.


Kuprianov a reprosat de asemenea partii ucrainene ca impiedica accesul "observatorilor independenti" pe care Gazpromul vrea sa ii trimita la doua statii de control al fluxului de gaz de pe teritoriul ucrainean.


Comisia Europeana a cerut, luni, companiei ruse Gazprom si Ucrainei sa rezolve rapid noul diferend din domeniul gazului, subliniind ca livrarile de gaz catre UE nu trebuie afectate, in conditiile aproape un sfert din cantitatea de gaz consumat in UE provine din Rusia, iar 80% din livrarile de gaz catre tarile Uniunii tranziteaza Ucraina.


Luni, Bruxelles-ul nu exclusese ca, in cazul in care este nevoie, sa organizeze o reuniune de urgenta a grupului de experti UE, infiintat in 2004 pentru a consolida securitatea aprovizionarii cu gaz a UE.


UE si Rusia dispun de un acord de "alerta precoce" in cazul aparitiei riscului intreruperii livararii de hidorcarburi europenilor.


Clientii occidentali ai Gazprom s-au confruntat cu perturbari in livrarile de gaz la inceputul anului 2006, in timpul primei crize a gazului dintre Rusia si Ucraina.