Gazprom cere 160 dolari, Chisinaul nu cedeaza

Miercuri, 11 Ianuarie 2006, ora 12:38
990 citiri

Frigul s-a instalat in casele locuitorilor din Republica Moldova, deoarece Chisinaul . nu a ajuns la nici o intelegere cu concernul rus Gazprom dupa deconectarea de la 1 ianuarie. Astfel, temperatura medie a agentului termic furnizat consumatorilor a scazut cu 10 -15% ca urmare a micsorarii presiunii gazelor in centralele termice locale.Negocierile intre cele doua parti au fost reluate, ieri, la Moscova, dupa ce saptamana trecuta, reprezentantii Rusiei si Republicii Moldova nu au ajuns la nici o intelegere privind pretul la gazele rusesti.

Gazprom cere 160 de dolari pentru mia de metri cubi, dar Chisinaul considera ca acest pret este inacceptabil. Necesarul de gaze naturale al Republicii Moldova este asigurat in prezent de Ucraina din rezervele proprii ale acesteia, conform unei intelegeri la care au ajuns presedintele Vladimir Voronin si omologul sau de la Kiev, Viktor Iuscenko.

Directorul societatii Moldova-Gaz, Ghenadie Abaskin, citat de ziarul Timpul de a Chisinau, s-a declarat insa optimist in legatura cu faptul ca negocierile cu Gazprom se vor incheia in termeni rezonabili, cu semnarea unui contract convenabil pentru Republica Moldova. El a precizat ca societatea Gazprom insista asupra pretului de 160 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze, in timp ce partea moldoveneasca spera sa mentina pretul actual de 80 de dolari sau sa obtina majorarea treptata a pretului la gaze. Ghenadie Abaskin a recunoscut insa ca Republica Moldova nu dispune in prezent de alternative reale in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze naturale si ca este total dependenta de importul rusesc.

Realitatea TV

Alte articole cu aceasta tema:

Negocierile dintre Chisinau si Moscova pe tema pretului la gazele naturale stagneaza

Gazprom a intrerupt livrarile de gaze catre Republica Moldova

Gazpolitika