Gazprom confirma interesul Romaniei pentru South Stream

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 14:08
1401 citiri
Gazprom confirma interesul Romaniei pentru South Stream

Romania, Turcia precum si si alte state isi exprima interesul fata de proiectul ruso-italian South Stream, considerat concurent al proiectului european Nabucco, a spus luni presedintele monopolului rusesc al gazelor naturale Gazprom Aleksei Miller, potrivit RIA Novosti, informeaza NewsIn.

"Observam un mare interes din partea tarilor care deocamdata nu participa in acest proiect. Da, mai exista si alte state, care isi exprima interesul de participare", a spus Aleksei Miller raspunzand la intrebarea daca Turcia si Romania se intereseaza de proiectul gazoductului South Stream.

Noile autoritati din Bulgaria, pe teritoriul careia se intentioneaza instalarea conductei, au mentionat recent posibilitatea iesirii din acest proiect. Din aceasta cauza, ar putea aparea necesitatea modificarii traseului South Stream.

Miller a subliniat ca, in prezent, Gazpromul nu intrezareste probleme cu acele tari care deja au semnat acordurile de realizare a proiectului.

La 15 mai, la Soci, Gazprom a semnat un pachet de documente privind realizarea proiectului gazoductului South Stream cu companiile energetice din Bulgaria, Serbia si Grecia, iar cu compania italiana Eni a fost semnat un acord suplimentar la Memorandumul de intelegere mutuala, referitoar la urmatorii pasi de realizare a proiectului.

Mai mult, se intentiona semnarea unor acorduri cu Austria si Slovenia. In septembrie, a aparut informatia ca acestui proiect i s-ar putea alatura si Franta, prin compania Electricite de France (EdF), iar Miller afirma ca organizarea negocierilor in acest sens ar putea avea loc in perioada urmatoare.

South Stream este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop sa alimenteze UE cu gaz din regiunea caspica, ocolind Rusia. Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

#gazprom, #nabucco, #south, #stream, #turcia , #stiri Gazprom