Gazprom da asigurari ca livrarile de gaze naturale catre UE sunt stabile

Marti, 10 Iunie 2014, ora 11:51
1375 citiri
Gazprom da asigurari ca livrarile de gaze naturale catre UE sunt stabile

Livrarile de gaze rusesti catre Uniunea Europeana sunt stabile si nu exista informatii privind o posibila intrerupere a acestora, a afirmat marti un purtator de cuvant al Gazprom, transmite Reuters.

O sursa de la Gazprom care a dorit sa-si pastreze anonimatul a declarat ca Rusia livreaza Ucrainei cantitatea obisnuita de gaze naturale.

Saptamana trecuta, Gazprom a decis sa prelungeasca cu o zi, pana la data de 10 iunie, termenul limita pana la care Ucraina trebuie sa-si achite datoriile pentru gazele naturale livrate. "La cererea partii ucrainene, data limita pentru rezolvarea problemei privind platile a fost amanata pentru 10 iunie, din cauza faptului ca data de 9 iunie este o zi libera in Ucraina", a informat grupul rus intr-un scurt comunicat de presa publicat la sfarsitul unei reuniuni intre directorul Gazprom, Alexei Miller, si directorul companiei ucrainene Naftogaz, Andrei Kobolev.

Gazprom a amanat deja ultimatumul sau cu o saptamana, de pe data de 3 pana pe data de 9 iunie, dupa ce in mai a primit suma de 786,4 milioane de dolari de la compania ucraineana Naftogaz pentru livrarile de gaze naturale.

Blocaj in negocierile dintre Rusia si Ucraina

Ucraina si Rusia nu au ajuns la un acord privind pretul gazului cumparat de Kiev si plata datoriei catre Gazprom, dar discutiile vor continua marti seara sau miercuri dimineata la Bruxelles, a anuntat marti comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, dupa sapte ore de negocieri dificile incepute luni seara impreuna cu reprezentantii celor doua parti.

"Vrem o solutie globala care sa regleze chestiunea pretului gazului si plata datoriei, dar nu putem accepta mecanismul de calcul al pretului propus de Gazprom. Vrem un pret echitabil si bazat pe piata", a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan.

Omologul sau rus Aleksandr Novak a precizat ca a solicitat plata la 10 iunie a unei sume de 1,47 de miliarde de dolari, reprezentand valoarea facturilor pentru lunile noiembrie si decembrie 2013.

Daca insa nu se va ajunge la un acord privind plata acestei sume la data mentionata, Rusia va solicita si plata a 500 de milioane de dolari pentru livrarile din lunile aprilie si mai 2014, a adaugat el.

Negocierile dintre Gazprom si Naftogaz vizeaza ajungerea la un acord asupra unui plan de plata a datoriei pentru gazul livrat de Rusia, pe care Gazprom o evalueaza la 2,2 miliarde de dolari.

De asemenea, trebuie sa se ajunga la un acord asupra pretului gazului vandut de Gazprom companiei Naftogaz, precum si asupra cantitatilor. Pretul ar urma sa se situeze intre 268 si 480 de dolari pentru mia de metri cubi, noteaza AFP. Ucraina a cumparat circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Parlamentul European a votat să deconecteze energetic continentul de la Rusia. Reforma include protecții pentru consumatori
Parlamentul European a votat să deconecteze energetic continentul de la Rusia. Reforma include protecții pentru consumatori
Eurodeputaţii au adoptat joi, 11 aprilie, planuri menite să faciliteze introducerea pe piaţă a gazelor din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Noua directivă va...
#livrari gaze naturale UE, #gaze rusesti, #gaze Gazprom , #stiri Gazprom