Gazprom face apel la UE sa isi exprime mai clar cerintele de aprovizionare

Marti, 09 Iunie 2009, ora 17:16
992 citiri
Gazprom face apel la UE sa isi exprime mai clar cerintele de aprovizionare

Compania rusa Gazprom a amenintat din nou marti ca isi va majora productia de gaz natural lichefiat si ca isi va orienta exporturile catre pietele asiatice si catre Statele Unite, in cazul in care Uniunea Europeana (UE) nu isi exprima mai clar cerintele de aprovizionare, relateaza AFP, potrivit Newsin.

"Primim semnale politice contradictorii din partea partenerilor europeni in legatura cu nevoile Europei si cu volumele suplimentare de gaze pe care le vor", a declarat Alexandre Medvedev, vice-presedintele grupului, in cadrul unei reuniuni cu specialistii din sectorul energetic.

"Este foarte important ca liderii politici europeni sa le dea rapid furnizorilor energetici un semnal clar in legatura cu cererea", a adaugat acesta.

Gazprom intentioneaza sa construiasca doua gazoducte catre Uniunea Europeana: North Stream, ce va tranzita Marea Baltica pana in Germania, si South Stream, ce va lega Rusia de Bulgaria si va trece prin Marea Neagra.

Insa proiectele sunt controversate in Uniunea Europeana, ce vrea sa isi reduca dependenta energetica de Rusia, dupa ce disputa dintre Moscova si Kiev, din luna ianuarie, a dus la sistarea livrarilor catre Europa timp de doua saptamani.

In acest context, "gazul natural lichefiat este cel mai bun raspuns in faza nesigurantei cu care ne confruntam in discutiile cu partenerii traditionali", a subliniat Medvedev.

Majorarea productiei de gaz natural lichefiat ar permite compeniei Gazprom sa se orienteze spre Asia si America de Nord.

Potrivit declaratiilor lui Medvedev, Rusia vrea sa isi majoreze cota pe piata gazelor naturale din Statele Unite la 5-10%, de la nivelul actual de 1%, odata ce va incepe exploatarea campurilor Stokman si Iamal. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazprom, # cerinte, # aprovizionare, # gaze , #stiri Gazprom