Gazprom invadeaza piata britanica a electricitatii

Vineri, 10 August 2007, ora 10:45
974 citiri

Conform cotidianului The Times, rusii de la Gazprom negociaza un acord prin care ar putea prelua o participatie in aproximativ cinci centrale electrice alimentate cu gaze naturale, din Marea Britanie.

Aceasta tranzactie ar fi cel mai mare pas al Gazprom pe piata britanica de pana acum, alimentand temerile legate de siguranta livrarilor energetice.

Cotidianul rus Vedomosti a anuntat ca Gazprom doreste sa semneze un acord de schimb de active cu rivalul german E.ON, care detine grupul britanic Powergen si controleaza aproximativ 10% din vanzarile de electricitate din Marea Britanie.

Conform acestui acord, E.ON ar prelua 25% din giganticul camp gazeifer Yuzhno Russkoye controlat de Gazprom. Acest zacamant este considerat a fi una din principalele surse de aprovizionare pentru conducta continentala Nord Stream.

In schimb, Gazprom vrea o participatie din centralele de electricitate detinute de E.ON in Marea Britanie si anume centralele Killingholme din Lincolnshire, Taylor's Lane din Willesden, Londra, Cottam Development Center din Nottinghamshire, Enfield in Londra si Connah's Quay in Flintshire.

Conform informatiilor publicate in The Times, E.ON ar fi oferit deja grupului rusesc o participatie din operatiunile sale de distributie de gaze naturale si electricitate din Ungaria.

Gazprom insa pare a dori mai mult, avand in vedere valoarea substantiala a proiectului Yuzhno Russkoye. Gazprom si E.ON au refuzat sa comenteze aceste informatii.

Gigantul rus nu a incercat sa isi ascunda dorinta de a intra pe piata britanica a distributie de electricitate, existand informatii conform carora ar dori preluarea grupului Centrica, detinator al companiei British Gas.

Politicienii britanici sunt confruntati cu cereri de a se opune acestui acord, avand in vedere ca grupurile britanice Shell si British Petroleum s-au confruntat cu presiunea venita din parteau autoritatilor ruse, in urma carora au fost fortate sa renunte la controlul unor proiecte energetice foarte importante din Rusia in cursul anului trecut.

Informatiile in cotidianul rusesc Vedomosti vin intr-o perioada in care grupul RWE, rival al E.ON, a confirmat ca va construi o noua centrala de electricitate alimentata prin gaze naturale la Pembroke, valoarea proiectului ridicandu-se la 800 milioane lire sterline (1,6 miliarde dolari).

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...