Gazprom negociaza dur cu Bulgaria

Luni, 20 Noiembrie 2006, ora 11:49
1126 citiri

Gazprom a cerut Bulgariei sa modifice clauzele referitoare la taxele de tranzit din contractul incheiat de Bulgargaz cu societatea Gazexport (filiala a concernului rus Gazprom) , care este in vigoare pana in anul 2010. Seful Gazprom, Alexei Miller, a cerut la sfarsitul anului 2005 ca Bulgaria sa primeasca gazul la pretul pietei, iar Rusia sa plateasca taxa de tranzit. Daca partea bulgara va accepta plata acestor taxe de catre partea rusa, pretul la gaze se va scumpi incepand cu data de 1 ianuarie 2007 cu 40 de procente, informeaza Monitor.

Contractul care a fost incheiat in anul 1997 cu gigantul rus si care este valabil pana in anul 2010 prevede o livrare anuala pentru Bulgaria de 3 miliarde de metri cubi precum si asigurarea tranzitului pentru alte 17 miliarde de metri cubi de gaz in tarile din Europa de sud (Grecia, Italia, Macedonia). In conformitate cu acest contract, o mare parte din livrarile de gaz pentru Bulgaria se platesc pe baza pretului de tranzit de 83 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, ceea ce reprezinta de fapt un pret de trei ori mai mic decat pretul practicat pe piata europeana.

Expertul in probleme energetice Atanas Tasev spune ca Gazprom face presiuni sa plateasca Bulgariei taxa de tranzit, iar gazul natural sa fie platit de catre tara sa cash la pretul practicat in celelalte tari. In momentul de fata Bulgaria este pe deplin dependenta de compania rusa Gazprom, care ii pune la dispozitie peste 90% din materia prima.

Negocierile pentru schimbarea pachetului contractual care reglementeaza tranzitul si livrarea de gaz natural rusesc pentru Bulgaria au inceput in luna februarie a.c. dupa vizita la Moscova a ministrului bulgar al economiei si energeticii, Rumen Ovcearov. Pana in momentul de fata, nu s-a ajuns inca la nici un acord, deoarece partea bulgara nu a raspuns cererii Gazprom.

Cresterea pretului gazului natural cu 40% ar fi o catastrofa pentru economia bulgara, a comentat Valentin Ivanov, ministru-adjunct al economiei si energeticii care este si presedintele Consiliului de Administratie de la Bulgargaz.

Ministrul bulgar a tinut sa precizeze ca inca nu exista o cerere oficiala din partea rusa pentru marirea pretului la combustibil. Ivanov a mai spus ca pana la finele anului spera sa se ajunga la luare unei decizii avantajoase pentru ambele parti

Ministrul adjunct a reamintit ca in jur de 70% din termoficarea Bulgariei este asigurata de utilizarea gazului natural.

Acest fapt inseamna ca la jumatatea sezonului rece preturile gigacaloriei vor creste cu 30%. In afara de asta vor fi foarte serios afectate sectoare precum metalurgia, industria chimica, cea a hartiei si celulozei, a sticlei si industria de ceramica. Ministrul Ivanov a pronosticat ca se poate astepta o crestere cu 20% a preturilor de productie pentru ingrasamintele minerale fabricate in Bulgaria si cu 10% pentru productia metalurgica.

Expertii au comentat ca si aderarea Bulgariei la UE o obliga sa inlature livrarile barter pentru tranzitul gazului din Rusia si sa plateasca gazul la pretul pietii, iar rusii sa plateasca pentru tranzit. Pretul pentru consumatorul final ajunge la 251 de dolari pentru o mie de metri cubi si nu e nici un secret ca uzinele de ingrasaminte chimice, fabrica de caolin si de ciment din Bulgaria utilizeaza gaz pe baza de "barter", care este platit cu 180 de dolari. Un salt cu patruzeci de procente al pretului de livrare dupa data de 1 ianuarie 2007 si eliminarea sistemului "barter" vor ingreuna destul de mult activitatea sectoarelor economice amintite. Expertii mai spun ca partea bulgara trebuie sa insiste ca scumpirea gazului sa nu fie o terapie de soc, ci etapizata, respectiv o marire de opt ori pe parcursul a doi ani. Numai asa economia bulgara ar putea sa fie protejata de un colaps total.

In anul 2004, cele mai multe dintre tarile europene au adoptat Directiva 2003/55/EC a UE, in care se stipula ca piata gazului natural trebuie sa inceapa sa se liberalizeze prin separarea activitatilor de productie, prelucrare, transport, distributie si comercializare a materiei prime. Incepand cu data de 1 ianuarie a anului viitor, piata de gaz natural trebuie sa se deschida in totalitate si sa se transforme intr-o piata unica, in care diferiti jucatori sa concureze intre ei pentru castigarea fiecarui potential consumator, indiferent de nationalitatea sau de apartenenta sa teritoriala. Una dintre probleme o reprezinta termenele contractelor. Studiul realizat de catre Comisia Europeana arata ca perioada medie de incheiere a contractelor este cuprinsa intre 15-20 de ani, ceea ce face ca intrarea eventualilor jucatori pe piata de gaz sa fie amanata pentru un timp.

A¢arile importatoare de gaz rusesc din UE platesc pentru o mie de metri cubi de gaz 250 de dolari. Concernul rus Gazprom este unul dintre cei mai mari furnizori, livrand cam un sfert din consumul de gaz natural din UE. Anul trecut pretul mediu al materiei prime in Uniune, inainte ca aceasta sa fie impozitata si sa ajunga la consumatorul final, a ajuns la 8,60 euro pe GJ. Prognozele indica ca pe plan indepartat Europa va fi tot mai dependenta de livrarile rusesti, asteptandu-se ca pana in anul 2020 acestea sa ajunga pana la 60%.

In momentul de fata numai sase tari din cele 25 de state membre ale UE nu depind de livrarile Gazprom. A¢arile care nu importa gaz din Rusia sunt Belgia, Irlanda, Portugalia, Spania, Suedia si Marea Britanie. In schimb, tarile din Europa Centrala si de Est sunt tarile cele mai dependente de livrarile Gazprom. De curand compania de stat rusa a declarat ca opreste subventionarea cu gaz pentru tarile din fosta USSR. Pana nu demult, tari ca Ucraina, Moldova, Georgia si Belarus plateau intre 40-80 de dolari pe mia de metri cubi de gaz natural, dar de acum inainte pretul va varia intre 230-250 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Bloombiz, Rompres