Gazprom: oferta pentru rafinaria si 800 de benzinarii ale Total

Luni, 29 Martie 2010, ora 01:54
2605 citiri
Gazprom: oferta pentru rafinaria si 800 de benzinarii ale Total

Gigantul rusesc al gazelor naturale Gazprom va prezenta saptamana viitoare o oferta de preluare a activitatilor din Marea Britanie ale grupului francez Total, care constau intr-o rafinarie si o retea de 800 de benzinarii, potrivit The Sunday Times.

Total a scos la vanzare aceste activitati, cu 5.000 de angajati, pentru care a angajat deja banca americana de investitii JP Morgan. Grupul francez spera sa obtina peste 1 miliard de lire sterline pentru activele britanice.

Gazprom va face oferta cel mai probabil prin intermediul subsidiarei sale petroliere, Gazprom Neft. Daca oferta sa va fi acceptata, grupul rusesc ar deveni unul din principalii furnizori de carburanti din Marea Britanie.

Pe langa reteaua de benzinarii si rafinaria Lindsey de la Killingholme, Lincolnshire (estul Angliei), Total vinde si conducta petroliera de 247 kilometri dintre rafinarie si depozitul de combustibili de la Buncefield, care deserveste sud-estul Angliei si aeroportul Heathrow.

Unele active au fost distruse de o expozie in 2005, insa exista planuri pentru a le reconstrui. Potrivit publicatiei britanice, alti ofertanti sunt grupul indian Essar si Valero, un mare grup american de rafinare, precum si cel putin un fond de investitii.

Insa cele mai interesate de o preluare par a fi grupurile energetice din tarile emergente, care cauta sa gaseasca o cale de a intra pe marile piete europene.

Vanzarea activelor Total face parte dintr-o operatiune mai larga, de restructurare a infrastructurii petroliere britanice, din care jumatate a fost construita in anii '60 si '70 ai secolului trecut pentru a exploata petrolul din Marea Nordului.

Gigantii petrolieri ce au investit atunci ies acum de pe o piata cu marje scazute si rate mici de crestere. Astfel, grupul american Chevron Texaco a scos la randul lui la vanzare rafinaria Pembroke, din Tara Galilor, si reteaua sa de benzinarii, pentru 1,3 miliarde de lire.

De asemenea, Royal Dutch Shell negociaza cu indienii de la Essar vanzarea rafinariei Stanlow, de langa Ellesmere Port, Cheshire (nord-vestul Angliei).

The Sunday Times scrie ca posibilitatea ca Gazprom sa controleze o parte importanta a infrastructurii petroliere britanice ar putea ingrijora guvernul de la Londra.

In 2006, cand existau informatii ca Gazprom ar dori sa preia Centrica, proprietarul British Gas, ministrii s-au reunit intr-o sedinta pentru a examina "consecintele posibile ale preluarii unui furnizor major de energie din Marea Britanie". 

#gaze naturale, #energie, #gazprom, #total , #stiri Gazprom