Gazprom: Proiectul South Stream in Romania este fezabil

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 00:15
1623 citiri
Gazprom: Proiectul South Stream in Romania este fezabil

Construirea unei parti a gazoductului South Stream prin Romania este fezabila, a anuntat Gazprom, potrivit Newsin. 

Gazprom si Transgaz au incheiat studiul de fezabilitate cu privire la construirea unui tronson din South Stream pe teritoriul romanesc.

La 13 octombrie, Gazprom si Transgaz au semnat un memorandum de intentie pentru a pregati un studiu de fezabilitate privitor la construirea unui tronson din South Stream prin Romania.

O delegatie a Gazprom a fost in vizita in Romania si a purtat negocieri cu Liviu Pintican, director general-adjunct la Transgaz S.A, precum si cu alti experti romani, afirma monopolul rus, care nu precizeaza data acestei vizite, dar arata ca s-a soldat cu incheierea studiului de fezabilitate.

Cele doua parti au convenit ca sunt motive pentru a aprofunda proiectul construirii gazoductului prin Romania, spune Gazprom. Urmatoarea etapa ar fi ca Rusia si Romania sa semneze un acord pentru construirea unei sectiuni din South Stream prin Romania.

South Stream, considerat un rival al gazoductului Nabucco sustinut de UE, este un proiect al Gazprom si al companiei italiene Eni S.p.A. vizand transportarea gazului rusesc si din Asia Centrala catre Europa.

Conducta ar urma sa treaca pe sub Marea Neagra, pornind de pe litoralul rus pana in orasul bulgaresc Varna, unde se va ramifica in doua - un segment va merge spre sud-vest catre Italia si celalalt catre nord-vest, spre Austria.

Gazoductul South Stream ar urma sa fie gata pana in 2015.

Constructia ar urma sa coste intre 19 miliarde si 24 miliarde de euro.

South Stream va transporta 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, adica 35% din exporturile totale anuale ale Rusiei catre Europa. Sectiunea submarina a conductei ar urma sa aiba o lungime de 900 de kilometri.

Rusia livreaza gaze naturale Romaniei din 1979.

In 2009, Gazprom a furnizat tarii noastre 2,5 miliarde de metrei cubi de gaz.

Gazul rusesc este importat in Romania prin intermediari care au doua contracte pe termen lung, ce expira in 2030.

Pe de alta parte, Romania este tara de tranzit pentru gazul rusesc destinat Bulgariei, Macedoniei, Turciei si Greciei. In 2009, volumul gazului natural tranzitat catre aceste tari s-a ridicat la 12,5 miliarde de metri cubi, potrivit datelor publicate de Gazprom. Anuntul Gazprom privind fezabilitatea trecerii South Stream prin Romania intervine in conditiile in care in urma cu aproape doua saptamani Bulgaria si Rusia au semnat acordul interguvernamental pentr

u construirea tronsonului bulgar al South Stream, in prezenta premierilor Boiko Borisov si Vladimir Putin.

Acordul stipuleaza formarea unui joint-venture, South Stream AD, care se va ocupa de construirea si operarea tronsonului bulgar al gazoductului.

Compania bulgara Energy Holding si Gazprom vor avea fiecare cate 50% in aceasta companie mixta.

Discutiile pe care Gazprom le-a initiat cu Romania in privinta South Stream au fost considerate de unii analisti drept o parghie pe care Rusia ar folosi-o ca sa flexibiliteze pozitia Bulgariei in negocieri.

Mult timp reticenta in ceea ce priveste South Stream si o ferventa sustinatoare a proiectului Nabucco, Romania a declarat in ultimii ani ca nu se va lasa ocolita de niciun proiect energetic major din regiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#south stream, #nabucco, #proiect energetic, #gazprom, #transgaz, #gaz rusesc, #gazoduct , #stiri Gazprom