Gazprom: Romania nu va inlocui Serbia in South Stream

Sambata, 28 Martie 2009, ora 20:27
2085 citiri
Gazprom: Romania nu va inlocui Serbia in South Stream

Romania nu reprezinta o alternativa si nu poate inlocui Serbia in construirea gazoductului South Stream, a declarat pentru cotidianul "Vecernie Novosti" din Belgrad Aleksandr Medvedev, vicepresedintele concernului Gazprom, informeaza RADOR.

Medvedev, care este si directorul general al Gazpromeksport, a spus ca magistrala gazoductului South Stream construita pe teritoriul Serbiei este o prioritate pentru Rusia si Gazprom, iar Romania nu reprezinta o alternativa si nu poate inlocui Serbia, in acest proiect.

"Suntem pregatiti ca, pana la sfarsitul anului, sa finalizam toate studiile tehnice, in tarile care participa la constructia gazoductului. Pentru fiecare etapa, avem stabilit un anumit termen de executie. Vor urma pasii referitori la tranzitul gazelor naturale spre beneficiarii europeni", a declarat Medvedev pentru cotidianul belgradean.

Cotidianul bulgar Standart News afirma la randul sau ca sefii de stat ai tarilor prin care va trece South Stream se vor reuni la Plovdiv la sfarsitul lunii aprilie pentru a semna contractul pentru construirea gazoductului. Publicatia bulgara precizeaza ca "surprinzatoarea" stire a fost anuntata de ministrul sarb al energiei si mineritului, Petar Skundrici, care vineri a avut convorbiri la Belgrad cu Aleksandr Medvedev.

In 24-25 aprilie, Bulgaria va gazdui un forum energetic mondial sub auspiciile presedintelui Gheorghi Parvanov, la care este asteptat sa participe si premierul rus Vladimir Putin. Potrivit B92, Medvedev a spus ca nu se pune problema amanarii South Stream, care va fi gata pana la sfarsitul anului 2015.

"Nimeni nu mai are vreo indoiala ca va creste si capacitatea anuala a conductei de la 30 la 47 de miliarde de metri cubi", a tinut sa precizeze Medvedev. "Impreuna cu partenerii nostri italieni de la Eni am cazut de acord asupra unei corectii a contractului referitor la segmentul subacvatic", a declarat vicepresedintele Gazprom.

"Pentru Serbia va insemna o crestere a tranzitului pe teritoriul national", a subliniat oficialul. El a spus ca Serbia va avea cel putun 10 miliarde de metri cubi, dar cantitatea finala de gaz va fi determinata de studiul economico-tehnic. Reprezentantul Gazprom a mai declarat ca Srbijagas, compania publica sarba, si concernul rus lucreaza la studiul de fezabilitate pentru un depozit subteran de stocare a gazelor la Banatski Dvor.

Studiul ar urma sa fie finalizat pana la sfarsitul lunii aprilie. "Prioritatea este de a asigura piata sarba cu gaz, dar va fi luat in considerare si aspectul regional. Factorii tehnologici si economici vor fi mai clari dupa realizarea studiului", a spus Medvedev. In Serbia a existat si in toamna anului trecut temerea ca Belgradul va iesi din calculele Gazprom in privinta South Stream si va fi inlocuit cu Romania.

Intr-o declaratie pentru radio-televiziunea sarba de stat RTS, Serghei Emelianov, director-adjunct al Gazpromeksport, ii asigura pe sarbi, la sfarsitul lunii octombrie, ca eventuale negocieri cu Romania nu vor schimba ruta gazoductului South Stream si nici nu vor afecta lungimea sectiunii ce va trece prin Serbia.

Gazoductul South Stream, conceput de Gazprom in replica la Nabucco, va trece pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, unde se va desparti intr-un tronson nord-vest spre Serbia, Ungaria si Austria si intr-unul spre sud, spre Grecia si Italia.

Atat Ungaria, cat si Bulgaria, ambele tari participante si la proiectul european Nabucco, au semnat acorduri guvernamentale cu Kremlinul in vederea participarii la South Stream. In preajma declararii independentei Kosovo, Serbia, care are in Rusia unul dintre putinii aliati, a semnat un acord similar cu Gazprom in schimbul incredintarii directe a companiei nationale de petrol NIS - o conditie acceptata de Belgrad in ciuda cerintelor UE de a organiza o licitatie internationala.

La sfarsitul anului trecut, dar si in ianuarie, in plin razboi al gazelor intre Rusia si Ucraina, a fost reluata teza unei eventuale participari a Romaniei la South Stream. "Este adevarat ca am purtat discutii cu reprezentantii Gazprom despre o varianta ca South Stream sa treaca prin Romania, dar nu ni s-au facut propuneri oficiale.

Aceste discutii au avut loc numai atunci, cand oficiali ai Gazprom au fost in Romania (octombrie 2008 - n.r.)", declara pentru NewsIn, in ianuarie, Ioan Rusu, directorul general al Transgaz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazprom, # south, # stream , #stiri Gazprom