Gazprom si ENI se cearta pentru proiectului South Stream

Vineri, 08 Mai 2009, ora 10:10
1793 citiri
Gazprom si ENI se cearta pentru proiectului South Stream

O disputa se inregistreaza intre compania italiana ENI SpA si compania rusa Gazprom pe tema rolului pe care ENI ar trebui sa il joace in proiectul de gazoduct South Stream, a declarat joi o sursa din guvernul italian, relateaza Reuters, informeaza NewsIn.

Agentia de evaluare financiara a revizuit, totodata, de la 'negativa' la 'stabila', perspectiva ratingurilor grupului bancar francez.

"Retrogradarea bancii reflecta ingrijorarea legata de potentiale pierderi viitoare, din cauza expunerii ample a SocGen la investitiile din sectorul creditelor structurate si la majorarea riscurilor de creditare, fapt subliniat de anuntul grupului legat de pierderi de 278 milioane euro din primul trimestru al acestui an", a declarat analistul Sylvie Dalmaz, de la agentia de rating.

Standard & Poor's se astepta anterior ca SocGen sa mentina in 2009 un profit consolidat in apropiere de nivelul celui din 2008, dar a eliminat in prezent aceasta varianta, se mai arata imn comunicatul agentiei de rating.

Proiectul condus de Gazprom urmareste livrarea de gaz rusesc, din Marea Caspica si Asia Centrala spre Europa si este rivalul proiectului european Nabucco, ce vizeaza reducerea dependentei de Rusia in privinta gazului.

ENI si Gazprom sunt parteneri egali (50-50%) in compania care face studiul de fezabilitate pentru gazoduct, dar rolul societatii italiene in proiect nu a fost definitivat.

Potrivit sursei, ENI vrea sa poata vinde gaz din conducta in tarile prin care aceasta va trece, dar Gazprom ofera doar dreptul de a aduce gaz in Italia si un rol in gestionarea conductei.

"Grupul italian vrea sa intre in a doua faza a proiectului, acela ar vinderii de gaz in tarile prin care va trece conducta. Rusii se opun, dar discutiile continua", a spus sursa.

ENI si Gazprom au refuzat sa comenteze.

Premierul italian Silvio Berluscon si omologul sau rus Vladimir Putin se vor intilni la Soci, la 15 mai. O intalnire din aprilie, in cadrul careia se astepta o declaratie pe tema South Stream, a fost anulata din cauza cutremurului produs in Italia.

Divergentele dintre ENI si Gazprom sunt doar unele dintre problemele cu care se confrunta South Stream. Miercuri, o sursa bine informata a declarat ca planurile Rusiei si ale tarilor de tranzit de a semna un acord pe aceasta tema la Soci sunt in pericol, pentru ca partile nu au ajuns la o intelegere cu privire la termeni.

Totusi, compania sarba Srbijagas va semna un acord cu Gazprom la 15 mai legat de participarea Serbiei la South Stream, a anuntat joi un purtator de cuvant de la Belgrad.

South Stream ar urma sa treaca pe sub Marea Neagra si prin Bulgaria, Serbia si Slovenia, cu destinatia Austria. Societe Generale SA, cea de-a treia banca franceza, a raportat pierderi de 278 milioane euro in primul trimestru, din cauza deprecierilor de active si a provizioanelor pentru imprumuturi riscante, potrivit Bloomberg.

In primul trimestru din 2008, banca inregistrase castiguri de 1,1 miliarde euro, iar analistii chestionati de Bloomberg mizasera pe un profit de 332 milioane euro in trimestrul I din 2009.

Societe Generale
este prezenta in Romania prin BRD SocGen (BRD), care a obtinut in primul trimestru din 2009 un profit net de 210 milioane lei (49 milioane euro), in scadere cu 19% fata de intervalul similar al anului trecut, in special pe fondul cresterii semnificative a costului riscului de credit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Gazprom, #ENI, #proiect, #South, #Stream, #companie, #gazoduct , #stiri Gazprom