Gazprom sugereaza ca nu va renunta la intermediari,iar Romania va face oricum parte din South Stream

Vineri, 22 Mai 2009, ora 17:43
1675 citiri
Gazprom sugereaza ca nu va renunta la intermediari,iar Romania va face oricum parte din South Stream

Vicepresedintele celui mai mare producator de gaze din lume Gazprom, Aleksandr Medvedev, sugereaza, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati, ca nu va renunta la intermediarii prin care importam gazele, Wintershall, si mai precizeaza ca tara noastra va face oricum parte din South Stream.

Intrebat care este pozitia companiei despre o relatie directa a Romaniei cu Gazprom si eliminarea intermediarilor din schema comertului cu gaze, vicepresedintele producatorului de gaze, Aleksandr Medvedev, a spus ca Gazprom are un contract excelent pe termen lung cu Wintershall si lucreaza prin intreprinderea sa mixta, dar ca preturile nu devin din acest motiv mai mari.

"Este un subiect la moda, in presa, si nu numai in Romania. Vreau sa clarific, insa, inca o data: gazele pentru Romania sunt furnizate prin intreprinderea noastra comuna, infiintata cu Societatea Wintershall, compania vie si, din cate suntem informati, nu au existat niciodata reprosuri la adresa acesteia, in ceea ce priveste respectarea contractelor.

Mai mult, in perioada dificila, cand in Romania lucrurile nu stateau prea bine in ceea ce priveste capacitatea de plata, ea a gasit posibilitatile necesare pentru a livra gaze si de a lucra cu clientii. Avem un contract excelent pe termen lung cu aceasta companie, avem la ea o participare cat se poate de directa si ar fi incorect sa se creada ca Gazprom nu participa la aceste livrari", a spus Medvedev.

Potrivit acestuia, gazele sunt livrate in Romania la preturi perfect competitive. "Referitor la posibilitatea organizarii unor livrari directe, noi am declarat mereu partii romane, in legatura cu volumurile suplimentare de livrari, haideti sa discutam posibilitatea de a lucra direct.

Acest subiect a fost discutat si astazi, daca vom coopera cu dumneavoastra in domeniul depozitelor subterane de gaze, tema marketingului gazelor ce se vor pastra in aceste depozite va fi discutat intre Gazprom si Romgaz", a adaugat vicepresedintele Gazprom.

Acesta a mai spus, totodata, ca gazoductul South Stream va tranzita zona economica a Romaniei de la Marea Neagra si ca acest proiect poate deschide noi posibilitati pentru livrari suplimentare, in Romania.

"Proiectul South Stream va analiza posibilitatea de a-si mari capacitatea proiectata, pana la 63 miliarde metri cubi pe an si traseul preconizat al gazoductului traverseaza zona economica a Romaniei, de la Marea Neagra.

Am discutat procedurile de obtinere din partea Romaniei a aprobarilor, atat pentru lucrarile de prospectiuni, cat si ulterior pentru cele de constructie a gazoductului.

De la partea romana, am auzit ca vor fi date aprobarile necesare si cred ca o asemenea abordare reflecta intelegerea, de catre partea romana, a faptului ca proiectul South Stream nu este indreptat impotriva niciunei tari, ci, dimpotriva, creeaza, pentru toate tarile din regiune, posibilitati noi, atat in ceea ce priveste furnizarea gazelor, cat si optimizarea fluxurilor de gaze, alimentarea tarilor din regiune, si nu numai a gazoductelor, ci si a depozitelor subterane", a subliniat Medvedev.

Intrebat daca a existat insa si o propunere formala, din partea Gazpromului, in acest sens, Medvedev a raspuns ca proiectul South Stream nu inseamna o singura conducta, ci este un complex de gazoducte cu diferite tronsoane si ramificatii.

"Tinand cont de faptul ca Romania este deja o tara de tranzit, utilizarea sistemului romanesc de transport al gazelor, pentru optimizarea fluxurilor de gaze in regiune, este o abordare fireasca, ce va fi discutata. Si, de fapt, a si inceput sa fie discutata. A avut loc o prima runda de consultari pe problema South Stream, cu colegii nostri romani.

Am convenit ca aceste consultari vor continua. In ceea ce priveste forma de participare a Romaniei, la acest proiect, ea va participa oricum, deoarece gazoductul va trece prin zona economica a Romaniei, prin Marea Neagra; repet, insa, avand in vedere cresterea in perspectiva cererii de gaze in Romania, problema utilizarii South Stream, pentru cresterea livrarilor, se va afla si ea pe agenda, ceea ce inseamna, de asemenea, o participare directa".

Acesta a precizat ca "Romania stie foarte bine ce avantaje economice are, de pe urma acestei cooperari". In opinia lui Medvedev, Europa are nevoie de gaze, iar Europa de Sud are nevoie de gaze, in mod deosebit, in perspectiva.

"Pe teritoriul romanesc, sunt tranzitate 17 miliarde metri cubi de gaze rusesti; este o cantitate importanta. Odata cu reluarea discutiilor, vom analiza si posibilitatile pe care proiectul South Stream, in varianta sa noua, le va deschide si pentru cooperarea intre Gazprom si companiile romanesti.

Or, posibilitatile pe care el le poate oferi sunt destul de serioase. Ultima directie se refera la cererea de gaze pe termen lung, si tot proiectul South Stream este cel care poate deschide noi posibilitati pentru livrari suplimentare, garantate, de gaze, in Romania. Stim ca Romania a facut mult, pentru a-si mentine nivelurile extractiei interne de gaze, dar, cu toate acestea, epuizarea zacamintelor este inevitabila.

De aceea, pe termen lung, Romania va avea nevoie de gaze suplimentare, iar Rusia este capabila sa asigure aceste livrari, si acest subiect se va afla si el pe agenda discutiilor noastre", a afirmat oficialul Gazprom.

Medvedev s-a declarat totodata satisfacut de modul in care s-a desfasurat intalnirea pe care am avut-o cu ministrul economiei, Adriean Videanu, si reprezentantii businesului romanesc in domeniul gazelor, de la companiile Romgaz si Transgaz.

"Este deosebit de important, daca tinem cont de pauza destul de mare, intervenita in consultarile si convorbirile noastre. Propunerile care au fost expuse in cursul acestor convorbiri - iar ele au primit sustinerea noastra - ne permit sa speram ca si cooperarea dintre Romania si Rusia, in sfera gazelor, poate atinge un nivel nou, si este vorba de cateva directii.

Prima, careia i s-a acordat mult timp in trecut, dar, care nu s-a materializat pana in prezent, este cooperarea in domeniul depozitelor subterane de gaze. Propunerea partii romane, de a reveni la discutarea proiectelor pe care le-am analizat preliminar, in urma cu doi ani, a primit tot sprijinul nostru si speram ca peste foarte putin timp sa reluam aceasta activitate.

Cea de-a doua directie potentiala este utilizarea gazelor pentru producerea energiei electrice. Am fost informati ca exista planuri cu privire la construirea, in Romania, a unei centrale electrice de mare putere, pe gaze, si am propus sa ni se transmita informatiile necesare pentru analizarea acestui proiect", spune Medvedev.

Acesta a adaugat ca Gazprom dispune de metodologia necesara pentru evaluarea acestui tip de proiecte si a diverselor variante de participare a gigantului rusesc la ele, "participare ce poate imbraca forme diverse, de la simpla furnizare de gaze, pentru centrala electrica, la participarea noastra ca investitor si vanzator de energie electrica, pe piata".

Referitor la prognoza privind pretul gazelor pentru Romania, Medvedev a spus ca preturile, acum, scad destul de repede si vor atinge valoarea lor minima, in acest an, in trimestrele III - IV.

"Preturile pentru Romania corespund intru totul preturilor pentru alte tari din regiune; Romania nu plateste in plus, pentru gaze. Sigur, fluctuatiile preturilor face ca, in anumite perioade, pretul pentru o anumita tara sa fie putin mai mare sau putin mai mic.

Principiul formarii pretului pentru Romania este o formula, formula are dreptul inclusiv sa fie revizuita intr-un fel sau altul.

De aceea, avem relatii absolut excelente, fiecare isi stie drepturile si obligatiile sale", spune vicepresedintele Gazprom. Acesta a afirmat ca pretul mediu anual al livarilor din Rusia, in acest an, va fi de apropximativ 220 dolari pe mia de metri cubi. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze, # proiect, # producator, # tranzit, # depozite, # livrari , #stiri Gazprom