Gazprom va "ajusta" preturile la gaze naturale fara modificari majore

Joi, 30 August 2007, ora 14:35
950 citiri

Monopolul rusesc de gaze naturale Gazprom a declarat joi ca nu are in plan nicio majorare importanta in 2008 a preturilor la gaze naturale destinate vecinilor sai, hotarare menita a alunga temerile legate de posibilitatea unor noi dispute energetice si sistari a livrarilor catre Europa, relateaza Reuters.

"In mod clar nu planificam nicio noua reviziure majora asemanatoare cu cele din trecut. Momentan vorbim doar de ajustari", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Sergei Kupriyanov.

Acest comentariu apare la o saptamana dupa ce Lituania a declarat ca Gazprom ar putea majora drastic preturile, pana la 312-230 dolari pe mia de metri cubi, fata de pretul curent de 190 dolari.

Cotidianul de afaceri Kommersant a anuntat joi ca Ucraina si Belarusul ar putea fi confruntate cu majorari importante ale pretului la gaze naturale, relateaza Reuters.

Aceste state sunt cele mai importante rute de tranzit ale gazelor naturale din Rusia catre Europa si disputele din trecut au dus la sistarea livrarilor, Gazprom acuzandu-le ca ar prelua in mod ilegal o parte din livrari.

Gazprom, care este cel mai mare producator de gaze naturale din lume si furnizor al unui sfert din consumul de gaze al Europei, a vandut in 2006 cantitatea de 101 miliarde metri cubi de gaze naturale catre statele ex-membre ale blocului sovietic, castigand aproximativ sase miliarde dolari.

In Europa, Gazprom a vandut peste 150 miliarde metri cubi de gaze naturale in 2006, castigand peste 37 miliarde dolari, grupul rus precizand ca obiectivul pe termen lung este de a armoniza preturile aplicate statelor ex-sovietice cu cele din Europa.

Kupriyanov a declarat ca discutiile privind eventuale majorari substantiale ale preturilor sunt exagerate insa nu a dorit sa ofere detalii legate de evolutia discutiilor in acest sens.

"Sunt diferente mari de la tara la tara", a precizat acesta.

Belarus momentan plateste cel mai redus pret din toate statele ex-sovietice, acesta ridicandu-se la doar 100 de dolari pe mia de metri cubi.

Gazprom a amenintat in luna iulie ca va sista livrarile de gaze naturale catre Belarus, dupa ce Minskul nu si-a platit datoriile pentru livrarile din prima jumatate a anului. Disputa a fost rezolvata dupa ce Belarusul a achitat in totalitate datoria.

Kupriyanov a declarat ca acelasi mecanism se aplica si pentru preturile pentru Lituania, Estonia si Letonia. "Pretul va fi ajustat conform preturilor la energie pe plan international", a declarat acesta.

In ceea ce priveste Ucraina, oficialul rus a declarat ca Gazprom nu a finalizat inca nici macar negocierile cu Uzbekistan si Kazahstan.

Grupul german de brokeraj UFG a precizat intr-o nota ca preturile de export ale Gazprom se bazeaza pe o formula legata de un cos de produse petroliere, Ucraina si Belarusul fiind singurele state care nu sunt incluse in acest calcul.

"Avand in vedere ca preturile la petrol nerafinat si produsele rafinate au ramas in mare neschimbate in anul 2006, nu ne asteptam ca preturile la gaze naturale pentru consumatorii europeni sa se modifice semnificativ - pentru 2007 acestea se vor ridica la 267 dolari pe mia de metri cubi si pentru 2008 - la 259 dolari", afirma UFG.

Insa grupul german a estimat ca importurile de gaze naturale ale Gazprom din Asia centrala vor creste incepand cu anul 2008, rezultand intr-o crestere a preturilor pentru Ucraina de pana la 150 dolari, fata de pretul practicat momentan, de 130 dolari pe mia de metri cubi.

UralSib a declarat intr-o nota ca se asteapta ca veniturile obtinute de Gazprom din aceasta regiune sa creasca cu 30% in 2008, pana la 9,4 miliarde dolari, relateaza Reuters.

Insa UralSib precizeaza sa Belarusul si Ucraina se vor opune unei majorari drastice a preturile, beneficiind de destula putere de negociere avand in vedere ca controleaza rutele de trasport ale Gazprom catre Europa.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.