Gazprom va construi depozite de gaze in mai multe state europene, inclusiv in Romania, potrivit IHT

Marti, 17 Aprilie 2007, ora 18:00
994 citiri

Dupa ce a intrat pe sectorul de distributie din mai multe tari importante din Europa, grupul rus Gazprom a anuntat luni seara ca isi va continua expansiunea prin constructia unor facilitati de depozitare a gazelor naturale in Europa, informeaza un articol publicat in editia de marti a International Herald Tribune.

Noua strategie a grupului Gazprom, controlat de statul rus, prevede infiintarea unor societati mixte (joint venture) impreuna cu partenerii europeni pentru constructia unor mari depozite de gaze in Ungaria, Germania, Belgia, Serbia si Romania.

Gazprom a informat ca aceste depozite sunt destinate sa actioneze ca o resursa de rezerva in perioadele de iarna cand cererea de gaze naturale atinge nivelul maxim. In plus, datorita acestor depozite, Gazprom va putea sa asigure continuitatea livrarilor catre pietele occidentale in cazul aparitiei unor noi dispute legate de tranzitul gazelor rusesti prin conductele care tranziteaza tari precum Ucraina sau Belarus. Atat in 2006, cat si in 2007 au avut loc astfel de dispute care au redus volumul de gaze naturale livrate de Gazprom catre clientii sai occidentali.

Analistii sunt de parere ca odata ce aceste facilitati de stocare vor deveni operationale, Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, va detine un avantaj considerabil pe piata europeana, datorita utilizarii unor contracte de livrare de gaze naturale pe termen lung. In acest fel, grupul rus va castiga mai mult din operatiunile sale si se va proteja de fluctuatiile pretului gazelor naturale.

La sfarsitul lunii februarie 2007, directorul general Romgaz, Alexa Iacob, a anuntat ca Gazprom ar putea investi in depozitul de gaze al societatii Romgaz de la Margineni, in apropiere de Roman. "Noi am primit o invitatie ca sa ne deplasam la Moscova pentru a discuta despre aceasta investitie", a declarat Alexa Iacob. Potrivit Romgaz, depozitul de la Margineni are o capacitate de doua miliarde de metri cubi.

Grupul MOL, cea mai mare companie petroliera integrata din Ungaria, a si convenit deja cu Gazprom constructia unei facilitati de stocare a gazului natural cu o capacitate de 10 miliarde metri cubi. De asemenea, in cazul Belgiei, presedintele rus Vladimir Putin si primul-ministru belgian, Guy Verhofstadt, au convenit ca Belgia va deveni un punct nodal pentru depozitarea si tranzitul gazului natural rus. In scurt timp, urmeaza sa fie finalizat un studiu de fezabilitate referitor la constructia unei facilitati de stocare subterana in aceasta tara.

Rusia asigura un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei, peste 60 la suta din exporturile de gaze naturale ale avand ca destinatar Europa. In plus, grupul german E.On Ruhrgas controleaza o participatie de sase procente in Gazprom si este singura companie straina care are un loc in Consiliul de Administratie al Gazprom. Consiliul de Administratie al grupului rus Gazprom a aprobat in ianuarie un buget revizuit pe 2007, potrivit caruia programul de investitii pentru acest an al gigantului va beneficia de o suma de 529,38 miliarde ruble (19,93 miliarde dolari), comparativ cu o suma initiala de 531,78 miliarde ruble (20,02 miliarde dolari).

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...