Gazprom va reduce, de anul viitor, pretul gazelor exportate in Europa

Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 16:27
1075 citiri
Gazprom va reduce, de anul viitor, pretul gazelor exportate in Europa

Pretul gazelor naturale rusesti exportate catre consumatorii din Europa, care a atins 500 de dolari pentru 1.000 de metri cubi in trimestrul al patrulea,va scadea,din 2009, a declarat, astazi, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, citat de RIA Novosti.

"Este adevarat ca pretul gazelor naturale pentru consumatorii din Europa o sa scada de la inceputul lui 2009" a spus Miller.


Totodata, Gazprom a propus grupului german BASF sa participe la proiecte in domeniul petrochimiei si al productiei de gaze naturale in regiunea Siberiei de Est, a adaugat el.


"BASF este un lider in domeniul procesarii chimice a gazelor naturale, iar proiectele din sectorul petrochimiei si al gazelor naturale pot reprezenta o noua sansa de cooperare in viitor", a precizat Miller.


Pretul gazelor naturale nu este la fel de volatil ca cel al petrolului, intrucat are la baza cotatia titeiului si a produselor petroliere din urma cu cateva luni. Totusi, oficialul Gazprom a declarat ca timpul preturilor scazute la hidrocarburi a trecut.


Referitor la pretul petrolului, Ministerul de Finante al Rusiei a redus, astazi, prognoza pentru 2009 la 50 de dolari pe baril, urmata de o crestere la 55 de dolari pe baril in 2010 si 60 de dolari pe baril in 2011, ca urmare a prabusirii cotatiei de la recordul de 147 de dolari pe baril in iulie la mai putin de 58 de dolari in prezent.


"Este substantial mai putin fata de cat a fost prevazut in buget", a declarat vicepremierul Alexei Kudrin. Bugetul federal a fost aprobat luand in calcul un pret al petrolului de 95 de dolari pe baril.


Diferenta va fi acoperita din Fondul de Rezerva, care are rolul de a proteja bugetul de volatilitatea pretului petrolului.