Gazul azer cumparat de Gazprom va fi destinat regiunilor sudice ale Rusiei

Luni, 29 Iunie 2009, ora 17:51
1310 citiri
Gazul azer cumparat de Gazprom va fi destinat regiunilor sudice ale Rusiei

Gazprom a semnat luni la Baku un acord pentru cumpararea de gaz azer, lucru ce risca sa priveze proiectul european Nabucco de o parte din livrari, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Documentul a fost semnat de seful Gazprom, Aleksei Miller, si de presedintele Companiei nationale azere de petrol si gaz Socar, Rovnag Abdullaiev, in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev si azer, Ilham Aliev.

Vineri, Miller a spus ca "Gazprom ar putea cumpara gaz azer de la 1 ianuarie 2010". Miller a declarat luni ca la inceput Rusia va cumpara "500 milioane de metri cubi de gaz", dar conditiile acordului vor permite cresterea acestui volum, ulterior.

"Cred ca vom putea continua aceasta activitate, gandindu-ne la uriasele posibilitati si cantitati care se vor exista", a declarat Medvedev.

Miller a mai spus ca gazul va fi destinat pietei interne ruse, mai alesa regiunilor meridionale ale Rusiei. Companiile ruse si azere au semnat in martie un protocol de acord pentru a permite grupului rus sa cumpere de la vecinul sau gaz incepand de anul viitor.

Acest acord risca sa priveze proiectul european Nabucco de o parte a gazului din Azerbaidjan. Nabucco ar urma sa transporte din 2013 gaz din Marea Caspica spre Europa trecand prin Turcia, pentru reducerea dependentei europene fata de gazul rusesc.

El ii face concurenta proiectului rus de gazoduct South Stream si este criticat de Moscova. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Gazprom, # gaze, # acord, # Rusia , #stiri Gazprom