GDF Suez se alatura proiectului Nord Stream

Marti, 19 Mai 2009, ora 16:08
1185 citiri
GDF Suez se alatura proiectului Nord Stream

Compania GDF Suez va deveni pana la sfarsitul verii actionar la compania operatoare a proiectului de constructie a gazoductului germano-rus Nord Stream pe sub Marea Baltica, considerat riscant pentru mediu, a declarat marti vice-presedintele Gazprom Aleksandr Medvedev, potrivit RIA Novosti, citat de NewsIn.

"Pana la sfarsitul, verii Gaz de France Suez se va alatura proiectului Nord Stream", a spus Medvedev intr-o conferinta de presa de la Berlin.

Proiectul de gazoduct Nord Stream, cu o lungime de 1.200 de kilometri, va transporta gaz rusesc din Germania pe sub Marea Baltica, traversand in special spatiul maritim suedez.

Primul segment va fi operational in 2011. Agentia suedeza pentru protectia mediului si-a exprimat rezervele fata de acest proiect si a cerut realizarea unor teste cu privire la impactul sau asupra faunei marine.

Uniunea Europeana incearca sa isi diversifice sursele si rutele de aprovizionare cu gaz, pentru a nu mai fi ostatica divergentelor dintre Rusia si Ucraina.

Gazul din Rusia reprezinta 40% din importurile europene, iar 80% din el tranziteaza Ucraina.

Proiectul Nord Stream este coordonat de un consortiu controlat in proportie de 51% de compania rusa Gazprom, cate 20% de companiile germane E.ON Ruhrgas si Wintershall Holding (filiala BASF) si in proportie de 9% de catre compania olandeza Gasunie. 

#companie, #gaz, #proiect, #tranzit , #stiri Gazprom