Ianukovici vrea un consortiu din care sa faca parte Gazprom, care sa gestioneze gazoductele Ucrainei

Marti, 09 Februarie 2010, ora 12:50
1148 citiri
Ianukovici vrea un consortiu din care sa faca parte Gazprom, care sa gestioneze gazoductele Ucrainei

Viitorul presedintele ucrainean Viktor Ianukovici intentioneaza sa infiinteze un consortiu care sa asocieze compania rus Gazprom, cea ucraineana Naftogaz si companiile europene, pentru a gestiona reteaua de gazoducte a tarii, scrie marti cotidianul rus Kommersant, citat de AFP, preluat de NewsIn.

Cele trei blocuri de actionari - Gazprom, Naftogaz si grupurile energetice europene - vor detine 33,3% din actiuni fiecare, afirma ziarul, citand o sursa din Partidul Regiunilor, al lui Viktor Ianukovici. Reeteaua de gazoducte care traverseaza Ucraina este strategica pentru aprovizionare Europei cu gaz rus.

Dupa o serie de crize ale gazului ruso-ucrainene, Moscova a decis sa construiasca doua gazoducte (Nord Stream si Southstream), care sa deserveasca UE ocolind Ucraina. Asociind rusii la gestionarea retelei ucrainene de transport de gaz, Ianukovici spera sa obtina preturi mai bune pentru cumpararea de gaz rus si sa convinga Kremlinul sa nu mai caute rute alternative, scrie Kommersant.

Viitorul presedinte, apropiat Moscovei, a propus in campanie crearea unui consortiu in domeniul gazelor, dar nu a citat parteneri potentiali. 

#consortiu, # Gazprom, # gazoducte, # companii , #stiri Gazprom