KazMunaiGaz si Gazprom detin impreuna compania KazRosGaz

Luni, 27 August 2007, ora 21:36
1202 citiri

Compania nationala kazaha KazMunaiGaz, care a preluat luni 75% din actiunile The Rompetrol Group NV, a infiintat in 2002 impreuna cu Gazprom compania mixta KazRosGaz, specializata in furnizarea de gaze naturale.KazRosGaz a fost creata pentru a gestiona transportul de gaze si hidrocarburi intre Rusia si Kazahstan.

Compania kazaha KazMunaiGaz, infiintata in 2002 prin decret prezidential, este rezultatul unei fuziuni intre "KazakhOil" si "Oil and Gas Transportation Company".

De-a lungul timpulului, KazMunaiGaz a incercat sa preia mai multe companii europene, dar fara succes. Primul caz este cel al Unipetrol din Cehia, iar al doilea a fost incercarea de a prelua concernul lituanian Mazeikiu Nafta. O alta incercare a KazMunaiGaz de a prelua o companie europeana este rafinaria letona Ventspils Nafta, la care au renuntat dupa ce expertii au recomandat-o ca fiind nerentabila din punct de vedere economic.

Principalele filiale ale KazMunaiGaz sunt KMG Exploration & Production, specializata in productia de gaz si explorare, KazTransOil - transportul petrolului, KazTransGas - transportul gazelor, Atyrau refinery - specializata in rafinarea petrolului, Kazmortransflot - operare platforme petroliere, Atyrau International Airport, Eurasia - Air Helicopter Company si KazTransCom Telecommunications Company - servicii de telecomunicatii.

KazMunaiGaz, compania nationala petroliera a Kazahstanului va construi prima sa rafinarie din afara granitelor tarii in portul turc Ceyhan, in colaborare cu Oil India si Calik Enerji din Turcia, investitie totala de cinci miliarde de dolari si va fi gata in 2012.

Potrivit unui raport al Energy Information Administration USA, sectorul rafinare din Kazahstan a ramas in cea mai mare parte la stat. Sectorul a primit putine investitii straine directe, fata de alte ramuri din petrol si gaze.

Din moment ce preturile produselor rafinate au ramas relativ mici, producatorii au preferat sa exporte petrolul nerafinat pe pietele internationale, in loc sa-l rafineze in Kazahstan. Aceasta conjunctura a afectat rafinariile tarii, care functioneaza la 51% din capacitate lor maxima. Tara are trei mari rafinarii de petrol, in orasele Pavlodar, Atyrau si Shimkent.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...