Lituania acuza Gazprom de santaj economic

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 12:51
1671 citiri
Lituania acuza Gazprom de santaj economic

Lituania a acuzat luni Gazprom de santaj, pentru ca nu ar oferi acestei tari reduceri similare la pretul gazului cu cele pregatite pentru celelalte state baltice. 

"Daca aceasta se va confirma drept pozitia oficiala a Gazprom, vom trata acest lucru drept santaj economic vizand Lituania", a declarat premierul leton Andrius Kubilius.

Saptamana trecuta, directorul adjunct al Gazprom, Valeri Golubev, a declarat ca societatea analizeaza posibilitatea de a oferi reduceri la pretul gazului pentru Letonia si Estonia, dar nu si pentru Lituania.

Relatia dintre Vilnius si Gazprom este tensionata, deoarece statul baltic intentioneaza sa isi reformeze piata energetica prin separarea activelor de productie de cele de distributie a gazului. Gazprom este in prezent singurul furnizor de gaz pentru Lituania si detine si 37,1% din actiunile companiei de distributiei Lietuvos Dujos.

Si societatea germana E.ON Ruhrgas International detine 38,9% din actiuni, iar statul lituanian 17,7%.

Gazprom si E.ON au indemnat Lituania sa ceara o exceptie de la normele privind competitia ale UE in ceea ce priveste piata gazului, dar Vilnius a refuzat.

"Lituania este pedepsita pentru ca intentioneaza sa implementeze o directiva UE", a afirmat Kubilius.

"O astfel de abordare discriminatorie de catre o companie care detine monopolul privind pretul gazului pentru consumatorii lituanieni este o mare provocare pentru Comisia Europeana", a adaugat el, intr-un comunicat.

Guvernul lituanian a anuntat ca intentioneaza sa sesizeze Comisia Europeana, care urmareste aplicarea normelor privind comertul si competitia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lituania, #gazprom, #santaj, #economic , #stiri Gazprom