Livrarile de gaze rusesti au revenit la normal. Problemele raman

Duminica, 14 Septembrie 2014, ora 08:07
1639 citiri
Livrarile de gaze rusesti au revenit la normal. Problemele raman

Livrarile de gaze din Federatia Rusa catre Romania au revenit, sambata, la nivelul normal, insa Gazprom nu a confirmat faptul ca saptamana viitoare Romania va primi toata cantitatea de gaze de import, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

'Sambata dimineata, Departamentul pentru Energie a fost informat de conducerea Transgaz ca societatea a primit o adresa de la dispecerul Gazprom din Sofia conform careia astazi (sambata - n.r.) si maine (duminica - n.r.) livrarile de gaze vor fi efectuate la parametri normali, fara a mai fi aplicate reducerile anuntate vineri, a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, nu au fost oferite prin aceasta adresa informatii privind motivul reducerii de 5% aplicate vineri si nici confirmarea ca saptamana viitoare livrarile de gaze se vor realiza conform graficului agreat.

Importurile sunt momentan la un nivel extrem de redus, de circa 0,2 milioane de metri cubi pe zi, in timp ce productia Romaniei de gaze este la un nivel aproape dublu fata de consumul tarii (31 de milioane de metri cubi - productia, 16 milioane de metri cubi - consumul).

In plus, Romania are deja depozitate cu 700 de milioane de metri cubi mai multe gaze decat necesarul estimat de Autoritatea de Reglementare, de 1,8 miliarde de metri cubi, iar ciclul de inmagazinare este inca in derulare.

Vineri, intr-o conferinta de presa, Nicolescu spusese ca Transgaz a fost notificat de faptul ca livrarile de gaze rusesti vor scadea cu 9% sambata si cu 5% duminica. Vineri, Romania a primit cu 5% mai putine gaze de import.

'Nu exista niciun risc ca populatia Romaniei sa fie afectata de intreruperi in aprovizionarea cu gaze naturale, la iarna, si nu se impune nicio masura suplimentara celor care au fost luate in ultimele luni', a spus ministrul in conferinta de vineri.

#Gazprom livrare gaze Romania, #gaze Rusia restrictii Romania, #livrare gaze Rusia Romania , #stiri Gazprom