Locul Bulgariei in South Stream nu este amenintat de Romania

Sambata, 16 Octombrie 2010, ora 16:11
1300 citiri
Locul Bulgariei in South Stream nu este amenintat de Romania

Ministrul bulgar al economiei, Traicio Traikov, a iesit sambata pe postul national de radio pentru a da asigurari ca locul Bulgariei in South Stream nu este amenintat de Romania si ca, in fapt, negocierile Sofiei cu partea rusa sunt mult mai avansate decat cele ale Bucurestiului, informeaza NewsIn.

Atat Bulgaria, cat si Romania ar putea profita de pe urma gazoductului South Stream, a declarat ministrul bulgar al economiei, Traicio Traikov, in reactie la comentariile care incep sa apara din nou la Sofia potrivit carora cele doua tari concureaza pentru un loc in proiectul sponsorizat de rusi, relateaza Sofia News Agency.

Intr-un interviu pentru postul national de radio al Bulgariei, BNR, Traikov a spus ca sunt mai multe oportunitati pentru ruta conductei South Stream si ca este posibila construirea unor ramificatii ale conductei principale, care sa duca spre tari vecine, cum ar fi Romania.

Seful Gazprom, Aleksei Miller, a venit vineri in Bulgaria pentru a negocia detalii ale proiectului South Stream, dupa ce miercuri vizitase Romania, unde a semnat ceea ce agentia Sofia News califica drept "un important memorandum".

Acest document a reinnoit speculatiile la Sofia in legatura cu o posibila competitie intre cele doua tari vecine pentru includerea in proiectul ruso-italian.

Ministrul Traikov a explicat la radio ca documentul semnat la Bucuresti este de aceeasi natura ca cel deja semnat de Bulgaria in 2008 si a dat asigurari ca Bulgaria este intr-un stadiu mult mai avansat al negocierilor cu partea rusa decat Romania.

Traikov spune ca Bulgaria ramane angajata in proiect, planificand un model de investitii impartite in jumatate intre partea rusa si partea bulgara.

El a subliniat ca proiectul South Stream se desfasoara conform calendarului stabilit.

Urmatorii pasi sunt crearea unei companii mixte ruso-bulgare pentru acest proiect, precum si realizarea unei analize preliminare complete privind investitiile.

Aceasta din urma va include detaliile complete ale costurilor legate de proiect si investitiile pe care trebuie sa le faca fiecare parte.

Compania mixta ruso-bulgara pentru South Stream va fi condusa de un bulgar, a mai spus ministrul economiei si energiei.

In ceea ce priveste ruta pentru gazoduct, Traikov a declarat ca inca nu este stabilita definitiv, dar urmeaza deocamdata planurile initiale.

Aceasta inseamna ca va traversa granita Bulgariei cu Serbia pe la Zaitar, si nu pe la Dimitrovgrad, asa cum insista Belgradul.

Referitor la pretul gazelor naturale rusesti pentru Bulgaria, a precizat ministrul, acesta nu are legatura cu negocierile pentru South Stream. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bulgaria romania sourh stream loc , #stiri Gazprom