Medvedev relanseaza relatiile economice dintre Franta si Rusia

Joi, 04 Martie 2010, ora 10:29
1279 citiri
Medvedev relanseaza relatiile economice dintre Franta si Rusia

Vizita presedintelui rus Dmitri Medvedv la Paris a marcat semnarea unor acorduri economice fara precedent intre cele mai mari firme din Franta si Rusia. 

Insotit de presedintele francez Nicolas Sarkozy, Medvedev a fost martorul semnarii a doua contracte istorice in domeniile energiei si transporturilor, luni, chiar in prima zi a vizitei sale la Paris, arata CRI.

In prezenta celor doi sefi de stat, gigantul Gazprom a semnat un memorandum cu compania franceza GDF Suez, prin intermediul caruia Franta obtine 9% din actiunile Gazprom in proiectul Nord Stream, gazoductul ce va aduce gazele rusesti in Europa occidentala.

Mai mult, Franta va obtine un bonus de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia, in fiecare an, in urma acestui acord. In aceeasi zi, vizita lui Medvedev a marcat si preluarea a 25% din actiunile producatorului rus de infrastructura feroviara Transmashholding (TMH) de catre compania franceza Alstom, pentru 55 de milioane de euro, cu scopul de a moderniza caile ferate din Rusia.

De asemenea, contructorul francez de masini Renault a anuntat ca va investi 150 de milioane de euro in fabrica ruseasca Avtoframos.

"Este imposibil sa ne imaginam relatiile dintre Rusia si Franta fara legaturi economice", a declarat Medvedev, invitand firmele franceze si ruse sa colaboreze si sa cumpere actiuni, unele de la celelalte.

Mai mult, presedintele Medvedev a discutat cu Nicolas Sarkozy despre vanzarea catre Rusia a patru nave portelicopter Mistral, in valoare de 600 de milioane de euro fiecare.

Oficialii rusi sustin ca Franta a devenit cel de-al saselea mare investitor si cel de-al noualea partener comercial al Rusiei, in conditiile in care comertul intre cele doua tari a crescut cu 25%, in ultimii patru ani. 

#medvedev, # relatii, # economice, # franta, # rusia , #stiri Gazprom