Miller: Europa va ramane pe termen mediu cel mai important client al Gazprom

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 15:59
1361 citiri
Miller: Europa va ramane pe termen mediu cel mai important client al Gazprom

Gazprom continua sa priveasca Europa ca principala sa piata de gaze naturale pe termen mediu, a declarat astazi Aleksei Miller, directorul executiv al monopolului rus din sectorul energetic, citat de RIA Novosti.

"Pe termen mediu, continuam sa consideram Europa ca piata cea mai importanta, in pofida planurilor Comisiei Europene (CE) de a dezvolta energie alternativa", a spus Aleksei Miller, seful celei mai mari companii de gaze naturale din lume.

Miller a spus ca Gazprom se asteapta ca in Uniunea Europeana (UE) consumul de gaz sa continue sa creasca si sa ajunga la 600 miliarde metri cubi in 2020.

"Din cauza reducerilor de productie din Europa, cota de gaz rusesc de pe piata va creste de la nivelul actual de 26%, la 33-35% pana in 2020", a spus Miller.

Miller a confirmat ca noile conducte asteptate, menite sa majoreze volumele de gaz livrate Europei si sa reduca dependenta de tarile de tranzit din Europa de Est, vor fi terminate la timp.

Oficialul Gazprom a spus ca gazoductul Nord Stream, de 12 miliarde dolari, proiectat sa transporte gaze naturale din Siberia in Europa pe sub Marea Baltica, va fi gata in 2011, in ciuda unor ingrijorari legate de probleme de mediu ridicate de unele state.

Operatorul proiectului, Nord Stream AG, a anuntat la inceputul lunii ca intentioneaza sa publice la inceputul lui martie un raport final de mediu pentru statele cu deschidere la Marea Baltica. Gazprom construieste gazoductul in comun cu companiile germane E.ON si BASF si cu grupul olandez Gasunie.

Miller a mai spus ca South Stream, un alt gazoduct ce urmeaza sa aduca gaze naturale in Balcani si in restul Europei, va fi construit la timp. Acordurile cu Serbia, Bulgaria si Ungaria au fost semnate si au intrat in vigoare, iar un studiu de fezabilitate este in curs de desfasurare, a mai spus directorul executiv al Gazprom.

Aprovizionarea prin conducta South Stream, ale carei costuri sunt estimate la cel putin 20 miliarde dolari, este programata sa inceapa in 2013.

"Prin urmare, vom fi capabili sa acoperim integral cererea in crestere de gaz din regiune", a spus Miller.

Al doilea client al Gazprom, in ordinea importantei, este reprezentat de fostele state sovietice, inclusiv republicile din Asia Centrala de unde cumpara hidrocarburi, a mai declarat Aleksei Miller.

#europa, #gazprom, #client, #gaze naturale, #sector energetic , #stiri Gazprom