Nabucco si South Stream bat pasul pe loc

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 09:51
1518 citiri
Nabucco si South Stream bat pasul pe loc

Atat Nabucco, cat si South Stream, proiecte destinate sa sporeasca securitatea energetica a statelor europene, intampina dificultati in procesul de punere in aplicare.

Principalele cauze sunt tensiunile geopolitice si identificarea fondurilor necesare, finantarea fiind pusa in pericol de criza economica.

In ceea ce priveste gazoductul Nabucco, conform revizuirii calendarului, pana la 30 iunie ar urma sa aiba loc semnarea unui acord interguvernamental, necesar pentru a incepe lucrarile. In prezent, termenul limita pentru intrarea in exploatare a Nabucco, proiect care necesita investitii de circa opt miliarde de euro , este 2014, daca acordul este semnat in 2009 si finantarea sa fie asigurata in 2010.

Nabucco se confrunta in prezent cu lipsa unor angajamente ferme de finantare si a obtinut acorduri concrete pentru numai o cincime din necesarul de gaze naturale ce trebuie furnizate pentru a viabiliza gazoductul in urma constructiei.

De cealalta parte, proiectul rival, South Stream, lansat in 2007, vizeaza sa consolideze rolul Rusiei de principal furnizor de gaz natural pentru Europa. Sustinut de grupul rus Gazprom si de cel italian ENI, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, la o adancime de 2.000 de metri. South Stream va ocoli Ucraina, care asigura in prezent 80% din tranzitul gazului rusesc. 

#finantare, #gaze, #gazprom, #nabuco, #south, #stream, #tranzit , #stiri Gazprom