Ne asteapta un nou razboi al gazelor?

Joi, 13 August 2009, ora 09:27
1248 citiri
Ne asteapta un nou razboi al gazelor?

Kremlinul nu mai vrea sa discute cu Viktor Iuscenko, iar demersurile actualului presedinte ucrainean in domeniul gazelor, extrem de sensibil pentru Rusia, pot sta la originea ruperii relatiilor intre cele doua tari, relateaza, miercuri, cotidianul Kommersant, citat de RIA Novosti, in pagina online.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat, marti, ca "liderii politici ucraineni se inteleg cu Uniunea Europeana, fara ca Rusia sa stie, in privinta livrarilor de gaz rusesc si semneaza un document care nu se afla deloc in concordanta cu acordurile ruso-ucrainene din ianuarie", relateaza Mediafax.

Liderul de la Kremlin avea probabil in vedere declaratia de la 23 martie 2009 care stipula divizarea companiei Naftogaz Ucraina in diferite tipuri de activitati. Potrivit surselor cotidianului Kommersant, conform planului privind aceasta divizare, pe piata ucraineana a gazului Ukrtransgaz ar controla tranzitul de gaz si umplerea stocurilor subterane, Neftgazset ar asigura sosirea combustibilului pe piata interna, iar Ukrgazdobicia s-ar ocupa de extractie si prospectie geologica. Aceasta divizare este contrara intelegerilor intervenite la data de 19 ianuarie cu Rusia.

Directorul Institutului de Strategii Globale de la Kiev, Vadim Karasev, apreciaza ca, in cazul divizarii Naftogaz Ucraina in diverse tipuri de activitati, Gazprom ar fi obligat sa-si vanda toata cantitatea de gaz la frontiera estica a Ucrainei, iar Naftogaz ar putea acorda acces la conducte tuturor furnizorilor care doresc acest lucru, ceea ce ar perturba monopolul consortiului rus asupra tranzitului pe teritoriul ucrainean.

Agentiile de stiri au anuntat, marti, ca Ucraina a respectat cererile europenilor ridicand tariful tranzitului de gaz rusesc si diminuand volumul achizitiilor sale in 2010. Astfel, Naftogaz a promis sa reduca volumul prevazut al achizitiilor sale de la 52 de miliarde de metri cubi la 35 de miliarde.

In acelasi timp, tariful tranzitului de gaz pe teritoriul Ucrainei ar urma sa creasca cu 35 la suta (pana la 2,65 dolari pentru tranzitul a 1.000 de metri cubi pe o distanta de 100 de kilometri, fata de 1,7 dolari in prezent).

Gazprom nu si-a dat acordul pentru aceste modificari.

Directorul consortiului, Aleksei Miller, declara in iunie: "Contractele semnate nu pot fi revizuite. Ele vor ramane in vigoare pana in 2019". O sursa apropiata de Gazprom a confirmat, marti, ca in cursul negocierilor desfasurate saptamana trecuta nu s-a ajuns la nicio intelegere.

Nu este exclus ca, in aceste conditii, decizia de a solutiona la nivel politic problemele privind gazele sa fi fost luata deja, ceea ce constituie o practica obisnuita in relatiile ruso-ucrainene.

Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Peste 80% dintre analiștii Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul preconizează o stagnare. În privinţa riscurilor pe un orizont...
#razboi, #gaze, #rusia, #ucraina, #kremlin, #gazprom, #naftogaz , #stiri Gazprom