Piegbals accepta Nord Stream, dar are dubii privind South Stream

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 09:40
1197 citiri
Piegbals accepta Nord Stream, dar are dubii privind South Stream

Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, considera ca gazoductul baltic al consortiului Nord Stream ar putea fi finalizat in urmatorii ani, dar are semne de intrebare in legatura cu South Stream, relateaza Reuters.

Comisia Europeana sprijina realizarea conductei Nord Stream, care leaga Rusia de Germania pe sub Marea Baltica, pe care o considera un proiect important. Proiectul este condus de Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze naturale, si mai include companiile E.ON si BASF din Germania si grupul olandez Gasunie.

South Stream este, in schimb, un proiect conceput de Gazprom, in parteneriat cu grupul italian ENI, in replica la Nabucco si ar urma sa lege pe sub Marea Neagra Rusia de Bulgaria, unde se va desparti intr-un tronson nord-vest spre Serbia, Ungaria si Austria si intr-unul catre sud, spre Grecia si Italia.

"In ceea ce priveste South Stream, se afla in faze foarte incipiente si acum nu as paria ca aceasta conducta va fi construita, insa procesul inainteaza incet", a declarat comisarul, la o conferinta despre energie din capitala Letoniei.

In februarie, Gazprom a anuntat ca ia in considerare marirea capacitatii South Stream cu 50%, la 47 miliarde metri cubi de gaze naturale, de la 31 miliarde gaze naturale, cat fusese anuntat initial.

 

#eni, #export, #gaze, #gazprom, #monopol , #stiri Gazprom