Premierul grec incearca sa convinga Bulgaria sa-si dea acordul pentru South Stream

Marti, 27 Iulie 2010, ora 16:14
1095 citiri
Premierul grec incearca sa convinga Bulgaria sa-si dea acordul pentru South Stream

Premierul grec Georgios Papandreou se afla marti in vizita in Bulgaria, pentru a convinge autoritatile de la Sofia sa-si dea acordul pentru constuirea conductei South Stream, prin care gazul rusesc poate ajunge in Europa occidentala fara a mai trece prin Ucraina, relateaza agentia rusa RIA Novosti, informeaza NewsIn.

Atena a anuntat ca premierul Papandreou va discuta cu omologul sau bulgar Boiko Borisov despre cooperarea economica. Cei doi vor coprezinta, de asemenea, prima sedinta comuna de guvern.

Adjunctul ministrului grec al energiei, Yiannis Maniatis, a declarat ca Papandreou are de gand sa discute cu Borisov despre construirea gazdoctului South Stream, care, a spus el, ramane o prioritate in cadrul politicilor energetice ale Greciei.

Proiectul South Stream, in care Rusia, Bulgaria si Grecia sunt partenere, prevede construirea unei conducte de 300 de kilometri de la Burgas, pe litoralul bulgar al Marii Negre, pana la Alexandroupolis, pe coastele elene de la Marea Egee.

Conducta, considerata proiect concurent cu Nabucco, ar urma sa fie inaugurata in decembrie 2015.

Rusia si Bulgaria au semnat un acord privitor la proiectul South Stream in ianuarie 2008, iar pregatirile financiare si tehnice trebuiau finalizate pana la mijlocul acestui an.

In iunie, compania rusa Gazprom a anuntat totusi posibilitatea redirectionarii gazoductului prin Romania in loc de Bulgaria, dupa ce Boiko Borisov a spus ca tara sa nu va mai participa la proiect din temeri care tin de ecologie.

Ulterior premierul de la Sofia a spus ca executivul nu a luat o decizie finala, iar la 16 iulie Rusia si Bulgaria au semnat o foaie de parcurs cu privire la caracterisitile tehnice si economice ale sectiunii bulgare a conductei.

Mihail Barkov, vicepresedintele monopolului Transneft, care administreaza conductele petroliere ale Rusiei, a anuntat luni ca Bulgaria continua sa evalueze proiectul atat din punct de vedere al profitului, cat si al riscurilor ecologice.

Totusi, in opinia sa, partenerii bulgari "vor intelege ca nu este rezonabil sa abandoneze proiectul".

Pentru sectiunea terestra a gazoductului au fost semnate acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria, Slovenia, Croatia si Austria. 

#South Stream acord bulgaria gazoduct , #stiri Gazprom