Presedintele rus va vizita Turkmenistan, tara cheie pentru Nabucco

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 00:52
1281 citiri
Presedintele rus va vizita Turkmenistan, tara cheie pentru Nabucco

Presedintele rus Dmitri Medvedev se va duce in Turkmenistan ,furnizor cheie pentru Nabucco, in vizita de lucru, in 21-22 octombrie, a anuntat serviciul de presa al Kremlinului, informeaza Newsin.

Vizita sefului statului rus va avea loc la invitatia omologului sau turkmen, Gurbanguli Berdimuhamedov, precizeaza comunicatul presedintiei ruse.

La sfarsitul lunii septembrie, presedintele turkmen a spus ca tara sa va continua politica de cooperare strategica cu Rusia in domeniul petrolului si gazelor, in ciuda impactului negativ al crizei economice asupra proiectelor comune.

Rusia si Uniunea Europeana, fiecare promotoare a cate unui proiect de gazoduct - South Stream si respectiv Nabucco - sunt in competitie pentru gazul turkmen.

Turkmenistanul, care produce anual 75 de miliarde de metri cubi de gaz, este a patra tara din lume ca rezerve de gaz.

Turkmenistanul este un furnizor-cheie pentru ca proiectele Nabucco si South Stream sa poata fi realizate.

Atat Bruxelles-ul, cat si Moscova curteaza intens acest stat pentru a achizitiona gaz. Rusia, alaturi de China si Iran, este unul dintre consumatorii majori ai gazului turkmen.

Sambata, compania rusa Itera a pus in functiune in Turkmenistan un gazoduct care a costat 176 milioane de dolari.

Este o conducta de 198 de kilometri care leaga depozitele de gaz din desertul Karakum de sistemul de gazoducte al Asiei Centrale, ce porneste din Turkmenistan via Uzbekistan si Kazahstan pana in Rusia si care este controlat de Gazprom

. Noua conducta va ajuta la cresterea volumelor de gaz turkmen furnizate Rusiei la 3 miliarde de metri cubi, iar ulterior la 5 miliarde.

Pe de alta parte, presedintele turkmen a anuntat joi ca a initiat "o noua strategie de diversificare a rutelor de export catre pietele internationale".

Pana in aprilie 2009, Rusia ramasese principalul importator al gazului turkmen.

Din cauza crizei, in ciuda nemultumirii exprimate de Asgabat, Moscova a inchis unilateral valva de control a gazului, iar cooperarea in acest sector a fost oprita pentru noua luni.

In prezent, Rusia importa 10 miliarde de metri cubi pe an, desi acordul semnat intre Gazprom si Turkmenistan prevede cumpararea a 30 de miliarde de metri cubi pe an.

UE, la randul sau, vrea sa stabileasca noi legaturi intre Turkmenistan si Occident si sa accelereze integrarea UE cu tarile sud-caucaziene, aflate in vechea sfera de influenta a Rusiei.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intentioneaza sa faca si el o vizita in regiune la sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lui decembrie, pentru a promova Nabucco.

Norica Nicolai, raportoarea legislativului european pentru Turkmenistan, a efectuat, in luna iunie anul acesta, a doua vizita oficiala a unui reprezentant al Parlamentului European, dupa declararea independentei acestui stat in 1991.

Ea atragea atentia in septembrie ca "aceasta tara este unul dintre furnizorii vitali pentru Uniunea Europeana, date fiind rezervele pe care le are si oportunitatile de deschidere fata de Uniunea Europeana".

Turkmenistanul ar vrea angajamente ferme si concrete, prin care UE sa preachizitioneze volume de gaz semnificative din aceasta tara.

Pe de alta parte, Turkmenistanul continua sa fie perceputa ca fiind una dintre cele mai represive si mai corupte tari din lume, ceea ce complica relatiile UE cu Asgabadul, din cauza drepturilor omului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#de, #export, #gaz, #importator, #nabucco, #rezerve, #rusesc, #south, #stream , #stiri Gazprom