Presedintele ucrainean considera imposibila fuziunea intre Gazprom si Naftogaz

Vineri, 14 Mai 2010, ora 17:02
1483 citiri
Presedintele ucrainean considera imposibila fuziunea intre Gazprom si Naftogaz

Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, considera ca fuziunea intre grupul Gazprom si compania ucraineana Naftogaz, propusa de premierul rus Vladimir Putin, este imposibila, potrivit unui interviu acordat vineri BBC, transmite AFP, informeaza Mediafax.

"Este imposibil", a declarat Ianukovici.

Putin a lansat, pe 30 aprilie, propunerea unei fuziuni intre Gazprom, cel mai mare producator de gaze la nivel mondial, si compania ucraineana Naftogaz, care are dificultati financiare.

"Daca ar avea loc de pe pozitii de egalitate (cu participatii de cate 50%), ar fi interesant", a sugerat Ianukovici, recunoscand totusi este doar o gluma.

Potrivit analistilor, participatia Naftogaz la o astfel de companie nu ar depasi 8%.

"Intelegem ca o fuziune in conditii de egalitate este imposibila, intrucat Gazprom, Rusia nu ar accepta niciodata. Este o gluma. Fuziunea este imposibila din toate punctele de vedere", a conchis Ianukovici.

Premierul ucrainean, Mikola Azarov, a indicat deja, la sfarsitul lunii aprilie, ca Ucraina nu este pregatita sa ia in considerare o fuziune, cu exceptia cazului in care ar fi de pe pozitii egale.

In schimb, Ucraina este pregatita sa formeze un consortiu cu Rusia si Uniunea Europeana pentru modernizarea sistemului de gazoducte prin care sunt livrate 80% din gazele rusesti catre tarile Europei. Daca acest consortiu va fi format, toti participantii vor obtine actiuni, a asigurat Azarov.

#fuziune gazprom naftogaz , #stiri Gazprom