Presedintele Voronin ezita sa-si exprime sprijinul deschis pentru Nabucco

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 11:27
1444 citiri
Presedintele Voronin ezita sa-si exprime sprijinul deschis pentru Nabucco

Autoritatile moldovene nu par sa aiba o pozitie definitivata in ceea ce priveste conectarea la gazoductul Nabucco, in conditiile in care ministrul de externe si cel al economiei pledeaza in favoarea proiectului, dar presedintele Voronin spune ca oportunitatea mai trebuie analizata.

Presedintele Voronin a declarat ca oportunitatea conectarii Republicii Moldova la gazoductul Nabu??o trebuie studiata, pentru ca "inca nu se stie cine si in ce proportie va asigura cu gaze acest Nabu??o".

"Republica Moldova nu e departe. Suntem la o distanta de 260 de kilometri de Nabucco. Dar noi nu putem schimba vrabia din mana cu privighetoarea din copac sau de pe gard, sa fim seriosi. Noi, dimpotriva, trebuie sa facem ordine in retelele interne de gaze, sa continuam gazificarea tarii. Avem acord pe cinci ani cu Gazpromul de livrare a gazelor si trebuie sa lucram cu Gazpromul si toate aceste dimensiuni – sa terminam gazificarea si sa asiguram o continuitate a livrarilor de gaze. Aceste lucruri trebuie facute cu Gazpromul, pana vom ajunge sa avem Nabucco. Pentru ca nu numai noi suntem ingrijorati de aceasta criza, dar toata Europa e pusa in garda si cred ca vor fi elaborate si alte proiecte pe langa cel despre care discutam acum", a spus Vladimir Voronin.

La randul sau, prim-vicepremierul Igor Dodon, ministru al economiei, declara ca una dintre lectiile crizei gazelor pentru Republica Moldova a fost necesitatea diversificarii surselor energetice – atat de energie electrica, cat si de gaze. Dodon a anuntat ca vineri se va afla la Budapesta, unde va avea o serie de intrevederi pe proiectul Nabucco. "Budapesta in acest moment detine rolul de lider in discutarea proiectului Nabucco. La inceputul saptamanii curente au avut loc discutii si negocieri intre statele membre ale UE la acest capitol. Vineri voi avea mai multe intrevederi la Budapesta, inclusiv pe proiectul Nabucco, unde vom discuta care sunt posibilitatile si oportunitatile si costurile pentru a primi o sursa alternativa de livrare a gazelor", a explicat Igor Dodon.

Prim-vicepremierul moldovean a mai declarat ca in momentul de fata nu exista posibilitati tehnice de a primi gaze din Romania. "si acele mesaje care au fost lansate de diversi colegi din societatea civila ca am fi putut la inceputul anului sa solicitam gaze de la Romania nu corespund realitatii, in conditiile in care punctul din sud – statia de masurare a gazelor de la Orlovka – era inchisa", a explicat Dodon.

In ceea ce priveste energia electrica, potrivit ministrului, in prezent Republica Moldova are posibilitati tehnice de a primi atat din Vest, cat si din Est, insa este extrem de importanta sporirea posibilitatilor de a  primi energie electrica prin construirea unor linii noi de inalta tensiune – Balti-Suceava si liniile din sud, care sunt deja in constructie in acest moment.

Ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan, a declarat la 22 ianuarie, in cadrul unei conferinte de presa sustinute dupa intrevederea cu ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, ca spera ca UE nu va uita de Republica Moldova atunci cand va dezvolta proiecte pentru asigurarea securitatii energetice, cum este Nabucco.
Ministrul moldovean de externe a spus ca a discutat cu omologul sau roman Cristian Diaconescu despre posibilitatile pe care ar putea sa le ofere proiectul european Nabucco, mai ales in contextul recentei crize a gazelor. "Am discutat din punct de vedere teoretic - si speram ca in urmatoarea perioada de timp si practic - oportunitatile pe care proiectul Nabucco le poate oferi", a spus Stratan, accentuand ca Republica Moldova si-a exprimat in  mod deschis interesul fata de proiect.

"Republica Moldova a fost si poate sa ramana in continuare o tara de tranzit, nu doar a gazelor, ci si a energiei electrice", a mai spus Stratan, aratand ca UE a dat semnale ca ar putea include in Nabucco nu numai tari membre UE, ci si "vecini sau tari care isi intensifica eforturile de se integra in UE".

Conducta Nabucco, cu o lungime de 3.300 de kilometri, este dezvoltata de un consortiu din care fac parte de Transgaz (Romania), MOL, OMV (Austria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Proiectul Nabucco, la care participa cele sase tari si ale carui costuri sunt estimate la 12 miliarde dolari, ar putea transporta anual pana la 30 miliarde metri cubi de gaze naturale din regiunea Caspica catre Europa Centrala. Proiectul a fost insa indelung amanat, pentru ca nu au fost lamurite toate detaliile, inclusiv cele legate de finantare si de aprovizionarea cu gaz.

Republica Moldova a fost una dintre tarile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei gazelor dintre Ucraina si Rusia
, care a privat mare parte din Europa de gaze rusesti timp de doua saptamani. Pe langa restrictiile consumului industrial, in Republica Moldova au fost afectate incalzirea locuintelor si furnizarea de apa calda.

 

sursa: bloombiz

#voronin, # nabucco, # republica moldova, # sprijin, # proiect , #stiri Gazprom