Propunerea de fuziune Gazprom-Naftogaz a starnit manie si uimire la Kiev

Sambata, 01 Mai 2010, ora 23:13
1805 citiri
Propunerea de fuziune Gazprom-Naftogaz a starnit manie si uimire la Kiev

Propunerea facuta vineri de premierul rus Vladimir Putin ca Naftogaz, compania energetica a statului ucrainean, sa fuzioneze cu Gazprom, care detine monopolul asupra gazelor rusesti, a luat Kievul prin surprindere, iar opozitia prooccidentala acuza Moscova ca vrea sa controleze economic tara.

Propunerea a fost facuta vineri, la Soci, in timpul intalnirii dintre premierul rus Vladimir Putin cu omologul sau ucrainean, Mikola Azarov. Moscova s-a miscat repede in incercarea de a prelua fraiele economiei Ucrainei dupa ce prooccidentalul Viktor Iuscenko a fost invins la alegerile prezidentiale din februarie, scrie Financial Times.

Cele doua tari au cazut deja de acord asupra unei reduceri a pretului gazului importat de Ucraina din Rusia, precum si asupra prelungirii contractului de inchiriere a bazei din Crimeea pentru flota rusa din Marea Neagra.

La inceputul acestei saptamani, Putin a propus, de asemenea, fuzionarea companiilor nucleare ale celor doua tari.

O fuziune in domeniul gazului, care ar necesita aprobarea Parlamentului ucrainean, ar consfinti controlul Moscovei asupra celei mai importante avutii strategice a Ucrainei - vasta sa retea de conducte ce asigura tranzitul gazului rusesc catre Europa. Pe aici trec un sfert din importurile de gaze ale Europei, precum si gazul pentru uz intern al Ucrainei.

Igor Suvalov, prim-vicepremierul Rusiei, a fost numit sef al unei comisii speciale pentru a continua integrarea cu Ucraina.

Acordul privind flota Marii Negre a starnit violente in Parlamentul ucrainean in aceasta saptamana, politicienii opozitiei aruncand cu oua si lansand fumigene in reactie la ratificarea acordului.

Vineri, ei s-au aratat ingrijorati de ultima propunere a lui Putin. "Este un blitzkrieg rusesc", a spus Vadim Kariasov, fost consilier politic al lui Iuscenko.

Iulia Timosenko, fostul premier al tarii, l-a acuzat pe Viktor Ianukovici, actualul sef al guvernului, ca isi continua planul de "a lichida Ucraina ca stat independent" si a chemat la proteste in masa. "Asemenea fuziuni nu sunt unele prietenesti, ci vor duce la unificarea completa a Ucrainei cu Rusia", a spus Timosenko.

Chiar si unii membri ai noii conduceri proruse a Ucrainei au fost luati prin suprindere de oferta. Serghei Liovocikin, seful administratiei prezidentiale, a declarat pentru Financial Times ca "asemenea discutii nu figurau printre directivele date de presedintele Ucrainei in privinta agendei convorbirilor".

Desi legaturile dintre Moscova si Kiev s-au imbunatatit semnificativ de la alegerea lui Ianukovici, ultima propunere a Rusiei a avut, totusi, efectul unei bombe, comenteaza si Radio Europa Libera.

Ianukovici a facut un apel la calm intr-o alocutiune televizata difuzata vineri, dar nu a spus daca este de acord sau nu cu propunerea, noteaza FT.

"Curand veti fi convinsi ca ne miscam in directia cea buna. Va promit ca Ucraina va fi o tara puternica si infloritoare", a spus el.

Actiunile Gazprom au cazut cu 2,6% dupa anuntarea ofertei lui Putin, analistii avertizand ca deja indatorata companie ruseasca ar prelua o companie care are multe imprumuturi. Si fostul ambasador al SUA in Ucraina, Steven Pifer, a spus ca ucrainenii trebuie sa aiba grija in legatura cu aceasta fuziune.

"Daca se vor combina, entitatea care rezulta va fi in foarte mare masura dominata de Gazprom si de interesele rusesti", a avertizat diplomatul.

Majoritatea expertilor spun ca Ucraina are potentialul de a-si creste semnificativ propria productie de gaz si de a-si reduce astfel dependenta de importurile din Rusia. Pifer spune ca o fuziune intre Gazprom si Naftogaz ar zadarnici ambitiile Ucrainei de a-si exploata in viitor propriile resurse de gaz.

In plus, expertii arata ca fuziunea ar fi greu de realizat din punctul de vedere al economiei de piata. Valoarea estimativa a Naftogaz este greu de indicat, pentru ca aceasta companie, care nu este cotata la bursa, nu isi publica rezultatele financiare si si-a reesalonat datoria anul trecut. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#putin, #fuziune, #gazprom, #naftogaz , #stiri Gazprom