Putin vrea sa mareasca puterea Gazprom prin fuziunea cu Naftogaz

Sambata, 01 Mai 2010, ora 00:07
1622 citiri
Putin vrea sa mareasca puterea Gazprom prin fuziunea cu Naftogaz

Premierul rus Vladimir Putin a propus, vineri, dupa o intrevedere cu omologul sau ucrainean Mikola Azarov, ca grupul Gazprom sa fuzioneze cu compania Naftogaz din Ucraina, informeaza Mediafax.

"Am discutat despre integrarea in domeniul nuclear. Putem face acelasi lucru si in sectorul gazelor. Propun fuziunea Gazprom cu Naftogaz", a spus Putin.

Premierul rus a recomandat Ucrainei, marti, unificarea operatiunilor celor doua tari in domeniul industriei nucleare civile, la cateva zile dupa incheierea unui acord controversat privind mentinerea unei baze militare rusesti in Crimeea.

Azarov a anuntat, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, ca propunerea premierului Putin de unificare a Gazprom cu Naftogaz nu a fost discutata in negocierile de vineri, fiind o idee improvizata in timpul conferintei de presa.

"In timpul negocierilor cu colegii rusi, nu a fost studiata ideea unei fuziuni intre Gazprom si Naftogaz", a aratat Azarov. El a adaugat ca ideea exprimata de premierul rus a fost neprevazuta. "Vom discuta propunerile neprevazute si le vom analiza pe cele concrete", a precizat Azarov.

Purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat la randul sau ca propunerea lui Putin este "interesanta", iar Gazprom este gata sa lucreze in acest sens. O fuziune intre cele doua companii ar conferi Moscovei control asupra gazoductelor importante care tranziteaza Ucraina pentru alimentarea cu gaze a Europei, dar si asupra livrarilor pe piata ucraineana.

Aflata in proprietatea statului, Naftogaz este importatorul exclusiv de gaze rusesti din Ucraina, prin conductele sale fiind transportat circa 20% din necesarul de gaze al Europei.

Finantele Naftogaz au fost afectate de faptul ca achizitioneaza gaze din Rusia la un pret mai ridicat decat pretul subventionat platit de consumatorii ucraineni. Relatiile ruso-ucrainene au fost relansate dupa venirea la putere, in Ucraina, a presedintelui Viktor Ianukovici, considerat pro-rus.

Putin a mai spus ca banca VTB, din Rusia, este pregatita sa acorde un imprumut de 500 de milioane de dolari Ministerului ucrainean al Finantelor. 

#putin, #gazprom, #naftogaz, #fuziune , #stiri Gazprom