Romania ar putea juca un rol cheie in proiectul South Stream

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 09:13
934 citiri
Romania ar putea juca un rol cheie in proiectul South Stream

Romania ar putea juca un rol cheie in proiectul South Stream, scrie Voice of Russia, iar Bulgaria, care a cerut recent majorarea tarifului de tranzit prin viitorul gazoduct, poate fi usor substituita cu o alta tara, tinand cont ca deocamdata conducta este in stadiul de proiect, afirma Focus News, citat de NewsIn.

Ministrul roman al economiei, Adriean Videanu, a exprimat interesul Romaniei fata de proiect in cursul unei intalniri cu vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, iar Bucurestiul a oferit documentatia necesara pentru pregatirea unui studiu de fezabilitate pentru extinderea gazoductului pe teritoriul sau.

Pana recent, Bulgaria era considerata un "jucator cheie" in proiectul South Stream.

Conducta urma sa ajunga pe coasta Bulgariei prin Marea Neagra si sa se imparta de acolo in mai multe directii. Intr-un efort de a obtine cat mai multe avantaje, Sofia a avansat mai multe cereri, dintre care ultima a fost cresterea tarifului de tranzit a gazului rus.

In prezent, prin Bulgaria tranziteaza gazul catre Turcia, Grecia si Macedonia, iar pretul este mai mic decat cel al pietei.

Inca ceea ce tinde Sofia sa uite este ca obtine si o reducere consistenta din pretul gazului pe care il cumpara de la Gazprom, scrie Focus News.

Diferendul cu Ucraina a inceput similar, dar Kievul se afla intr-o pozitie mai buna de a exercita presiuni, pentru ca poate bloca usor livrarea de gaz catre toata Europa.

Bulgaria si-a supraestimat importanta in South Stream, iar Gazprom poate decia cu usurinta traseul gazoductului, astfel incat Sofia sa aiba numai o ramura.

"Totul va depinde de ce tari de tranzit vor indeplini cel mai bine conditiile Rusiei si ale partenerilor europeni, in special ale Italiei", a explicat Ghennadi Smal, presedintele Uniunii industriale ruse a petrolului si gazului.

#gazprom, #romania, #south, #stream , #stiri Gazprom