Romania: proiect de parteneriat cu Gazprom pentru un depozit de gaz

Vineri, 02 Martie 2007, ora 02:37
883 citiri

Responsabili ai Ministerului Economiei si ai companiei Romgaz se vor duce la Moscova saptamana viitoare pentru a discuta cu gigantul rus Gazprom despre construirea in comun a unui depozit de gaz la Margineni, a aratat joi directorul de la Romgaz.

Acest proiect a fost deja evocat anul trecut cu prilejul unei vizite la Bucuresti a vicepresedintelui Gazprom, Alexander Medvedev.

Depozitul, al carui cost este estimat la 250 de milioane de euro, ar urma sa aiba o capacitate de circa 2 miliarde de metri cubi. Dupa conflictul ruso-ucrainean pe tema gazului in ianuarie 2006, care a dus la scaderea livrarilor de gaz rus spre mai multe tari europene, printre care Romania, Bucurestiul s-a angajat sa dubleze capacitatea sa de stocare, de la trei la sase miliarde de metri cubi pana la sfarsitul lui 2007.

Potrivit directorului Romgaz, Elek Jakab, responsabilii romani intentioneaza sa profite de vizita lor la Moscova pentru a discuta despre posibilitatea de a importa gazul direct de la Gazprom, fara a trece prin intermediari, cum este cazul in prezent.

Potrivit presei, romanii platesc "pretul cel mai ridicat in Europa" pentru gazul importat de la rusi, adica aproximativ 285 euro pe metru cub, din cauza comisioanelor percepute de intermediari.

Romania importa din Rusia circa o treime din consumul sau, adica cinci miliarde de metri cubi pe ani.

Sursa: Rador