Romania si Turkmenistanul, impreuna in domeniul energetic

Joi, 17 Iulie 2008, ora 09:22
1710 citiri
Romania si Turkmenistanul, impreuna in domeniul energetic

Premierul Tariceanu a mentionat posibilitatea participarii Romaniei si Turkmenistanului la proiecte comune in domeniul energetic, iar presedintele turkmen a afirmat ca tara sa este interesata de echipamentele produse in Romania pentru prelucrarea resurselor energetice, informeaza Guvernul. In cadrul discutiilor purtate miercuri la Palatul Victoria, Tariceanu a mentionat posibilitatea participarii Romaniei si Turkmenistanului la proiecte comune in domenii precum enegia, transporturile, constructiile, agricultura si educatia. Seful Executivului a mai spus ca Romania este gata sa ofere burse de studii pentru tinerii turkmeni, atat la nivel universitar cat si preuniversitar.


Presedintele Turkmenistanului, Gurbanguli Berdimuhamedov, si-a exprimat interesul pentru participarea firmelor din Romania la licitatiile internationale organizate pentru marile proiecte de infrastructura din tara sa.


Gurbanguli Berdimuhamedov s-a intalnit si cu seful statului si urmeaza sa mearga la Ploiesti, unde se va intalni cu membrii conducerii Universitatii de Petrol si Gaze.


Ministrul de externe Lazar Comanescu a fost in Turkmenistan in prima sa vizita in strainatate in calitate de sef al diplomatiei, principalul obiectiv al vizitei fiind promovarea proiectul Nabucco si evidentierea interesului partii romane pentru un efort comun de intensificare a colaborarii in domeniul energetic, atat in ceea ce priveste productia de hidrocarburi, dar si transportul acestora, precum si in alte sectoare economice care prezinta interes pentru comunitatile de afaceri din Romania si Turkmenistan.


Gurbanguli Berdimuhamedov vine la Bucuresti pentru a doua oara in decurs de cateva luni. In aprilie, el a reprezentat Turkmenistanul pentru prima data la un summit al NATO.


Vizita sa la Bucuresti intervine in conditiile in care saptamana trecuta presa rusa vorbea despre un esec al negocierilor dintre Rusia si Turkmenistan in sectorul energetic. Gazprom dorea sa cumpere intreaga productie de gaze naturale a Turkmenistanului, ceea ce ar fi insemnat practic esuarea proiectului Nabucco, destinat sa reduca dependenta energetica a Europei de Rusia.


Gigantul energetic Gazprom a propus recent Azerbaidjanului si Turkmenistanului cumpararea intregii productii de gaze naturale apartinand celor doua state din Asia Centrala, la preturi apropiate de cele europene. In cazul in care fostele republici sovietice vor accepta propunerea, Rusia va obtine dreptul de a monopoliza administrarea resurselor energetice (de gaze naturale) din regiune si, practic, va ingropa proiectul occidental Nabucco.


Pentru a ocoli Gazprom ca intermediar, europenii vor sa construiasca gazoductul Nabucco, ce ar urma sa aduca gazul turkmen catre Austria, trecand prin Turcia si prin Balcani.


Occidentalii, in special Statele Unite, incurajeaza Turkmenistanul sa iasa de sub monopolul Moscovei asupra cailor de export al gazului turkmen.


Pe de alta parte, comisarul european pentru energie Andris Piebalgs si presedintele Turkmenistanului au semnat in luna mai un memorandum de intelegere privind cooperarea in domeniul energetic, in special in ce priveste exporturile de gaze naturale care ar putea alimenta conducta europeana Nabucco."Turkmenistanul poate fi o destinatie atractiva pentru investitiile UE in dezvoltarea de noi campuri de petrol si gaze si in acelasi timp UE poate oferi o piata atractiva pentru produsele energetice turkmene. Memorandumul de intelegere semnat demonstreaza clar cat au de castigat cele doua parti dintr-un parteneriat energetic constructiv", a declarat comisarul Piebalgs. In luna aprilie, comisarul pentru relatii externe si politica de vecinatate Benita Ferrero-Waldner obtinuse promisiunea presedintelui Berdimuhamedov pentru furnizarea anuala a 10 miliarde de metri cubi de gaz catre Uniunea Europeana.


Dezvoltarea Nabucco, gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri care ar trebui sa lege campurile de gaz de la Marea Caspica de Uniunea Europeana, ocolind Rusia, este considerat un proiect esential pentru UE, insa consortiul insarcinat sa construiasca gazoductul nu reuseste sa demareze proiectul pentru ca investitorii sunt reticenti ca pe termen lung europenii vor putea sa asigure cei 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an necesari functionarii sale. Constructia gazoductului european ce ar urma sa tranziteze si Romania este programata sa inceapa in 2010. Din consortiu fac parte grupul german RWE, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania). Proiectul este promovat de catre Comisia Europeana in incercarea de a reduce dependenta UE de importurile de gaz din Rusia, mai ales dupa criza gazelor dintre Rusia si Ucraina din ianuarie 2006. Costurile gazoductului sunt in prezent estimate la 7,9 miliarde de euro.


Unii experti spun ca fara sprijinul Turkmenistanului, unul dintre producatorii majori de gaz din Asia Centrala, proiectul Nabucco nu este realizabil. Azerbaidjanul, Iranul, Turkmenistanul si, mai recent, Irakul, care se bucura de sprijinul Statelor Unite, au fost luate in considerare ca posibili furnizori de gaz pentru Nabucco.


Rusia este sceptica in ceea ce priveste succesul implementarii proiectului in viitorul apropiat invocand furnizorii insuficienti de gaz si propune propriul sau proiect, gazoductul South Stream, care este de aproape doua ori mai scump si care ar presupune ca un tronson al conductei sa treaca pe sub Marea Neagra, ajungand in Bulgaria.


In ceea ce s-a considerat a fi o lovitura majora data proiectului Nabucco, Rusia, Turkmenistanul si Kazahstanul au semnat o intelegere in decembrie pentru ca aceste state sa furnizeze gazul din Caspica prin Rusia. Moscova a incheiat acorduri si cu Bulgaria si Serbia, la inceputul acestui an, pentru a furniza gaz Europei prin South Stream.


In Turkmenistan se afla unele dintre cele mai mari depozite de gaz natural. Intrebarea este daca Ashabadul este dispus sa se alature proiectului Nabucco pentru a furniza gaz Europei. Sponsorii proiectului spera sa includa si Turkmenistanul, legand Nabucco de tara din Asia Centrala prin construirea unei conducte transcaspice pana in Azerbaidjan, unde s-ar conecta la reteaua de conducte deja construita care trece prin Caucaz pana in Turcia.


Presedintele Berdimuhamedov se afla la conducerea tarii de la inceputul anului 2007, in urma alegerilor prezidentiale organizate in februarie dupa decesul fostului presedinte Saparmurat Niazov, care s-a facut remarcat prin excentricitate si autoritarism.