Romania va plati cel mai mare pret pentru gazul importat din Rusia in 2008

Luni, 11 Februarie 2008, ora 09:35
1003 citiri
Romania va plati cel mai mare pret pentru gazul importat din Rusia in 2008

In Ungaria, Polonia si Romania, preturile pentru gazele rusesti, in conformitate cu formula europeana, ar putea ajunge, in 2008, la valori de 280-300, 340-350 si respectiv 350-370 de dolari pentru o mie de metri cubi, se arata intr-un articol din Nezavisimaya Gazeta publicat in decembrie 2007.

In ansamblu, pretul mediu al gazelor rusesti pentru tarile UE si tarile Baltice, in primul trimestru al anului 2008 ar putea fi de 330-350 de dolari, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, citata de Nezavisimaya Gazeta.

Pentru Letonia, Lituania si Estonia, potrivit formulei europene, pretul pentru gaze, in 2008, va fi de 295 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Situatia difera in ceea ce priveste gazul livrat de Gazprom tarilor din fosta URSS.

Pentru Georgia, pretul gazelor va fi de 270-280 de dolari pentru o mie de metri cubi. in acelasi timp, pentru tarile care au acceptat trecerea infrastructurii energetice sub controlul Gazprom (s-au conformat ca rezultat al conflictului cu Rusia privind majorarea pretului pentru gaze), preturile pentru gaze sunt mai mici: de la 110 si 119 de dolari pentru o mie de metri cubi pentru Armenia respectiv Belarus, pana la 190, pentru Republica Moldova.

Exceptie de la formula europeana face Ucraina, de care depinde circa 75% din gazele rusesti tranzitate in Europa. Din cauza monopolului de tranzit, Kievul aplica in relatia cu Gazprom formula "turkmena" si nu pe cea "europeana", care se bazeaza pe pretul cel mai mic al gazelor tukmene din CSI.

Tensiunile ruso-ucrainene privind pretul gazului au generat deja mai multe crize intre cele doua tari si o suspendare de scurta durata a livrarilor catre Europa, in ianuarie 2006, in conditiile in care 80% din gazul rus destinat UE tranziteaza Ucraina.

"In afara de preturile europene unitare, Gazprom acorda facilitati pentru tarile care permit accesul companiei ruse in infrastructura lor energetica si preturi reduse pentru Belarus si Armenia, mentinand acest principiu", subliniaza directorul Institutului de Energie Nationala Serghey Pravosudov, potrivit Nezavisimaya Gazeta.

Analistul sustine ca, in afara de aceasta, compania rusa este nevoita sa tina cont si de faptul ca Moldova, Armenia si Belarus nu pot plati preturi prea mari. "In practica, politica preturilor Gazprom vizeaza nu doar interesele comericale curente, ci si cele pe termen lung", spune analistul Timur Hayrullin de la Antanta PIO Global. Potrivit expertului, "trecerea la preturile mondiale se face continuu, dar cu unele exceptii temporare", se arata in publicatia citata.

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.