Rusia ar putea renunta la proiectul South Stream

Joi, 17 Martie 2011, ora 12:18
1264 citiri
Rusia ar putea renunta la proiectul South Stream

Rusia studiaza posibilitatile de scadere a costurilor proiectului South Stream sau inlocuirea sa cu un proiect pentru furnizarea de gaz natural lichefiat catre Europa, a declarat vicepremierul rus Igor Secin, citat de Kommersant, preluat de NewsIn.

South Stream ar urma sa transporte gaz rus catre Europa, pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina. Capacitatea conductei, ce ar urma sa aiba o lungime de 900 de kilometri si sa devina operationala in 2015, este de 63 de miliarde de metri cubi anual.

"Gazprom si guvernul studiaza in prezent diferite optiuni care ar permite minimizarea cheltuielilor pentru implementarea proiectului South Stream", a declarat Secin, dupa discutiile dintre presedintele rus Dmitri Medvedev si premierul turc Recep Tayyip Erdogan, la Moscova.

"O optiune privind construirea unei fabrici de gaz natural lichefiat la Marea Neagra ar putea fi adaugata sau ar putea deveni o alternativa la conducta", a adaugat el, precizand ca fabrica ar putea fi construita in nordul Rusiei, in apropiere de zacamintele de gaz din peninsula Yamal.

Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria pentru a construi sectorul terestru al gazoductului, dar este nevoie in continuare de aprobarea Turciei pentru a construi sectorul submarin.

Autoritatile turce ar fi trebuit sa aprobe constructia pana in 31 octombrie 2010.

Secin a spus miercuri ca Rusia nu intelege de ce Turcia este reticenta sa aprobe proiectul, adaugand ca negocierile in acest sens continua.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UE urmează să importe subtanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
UE urmează să importe subtanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% față de 2023, până la 14 miliarde de metri cubi, a declarat...
#rusia, #south stream, #proiect, #gaze naturale , #stiri Gazprom